Гешев ще сезира КС за промените в Закона за съдебната власт

В съдебната власт се случва тоталитарен преврат, смята главният прокурор

OFFNews 05 юни 2023 в 11:13 976 0

Иван Гешев

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че ще сезира Конституционния съд за промените в Закона за съдебната власт, с които бе въведен механизъм за разследването на обвинител №1. 

По време на заседанието на Висшия съдебен съвет, който обсъжда второто предложение за предсрочно освобождаване на Гешев, главният прокурор се яви с неговия адвокат, макар миналия четвъртък да бе съобщил, че ще е в платен годишен отпуск от 5 до 9 юни. 

"Въпросът за легитимността на този ВСС има два аспекта – морален и юридически. Има видимо разминаване между двете. И това е така заради думите на Йордан Стоев (член на Прокурорската колегия на ВСС  бел. ред.) пред мен, че "ГЕРБ е натиснал копчето на няколко членове на ВСС", посочи Гешев. 

По думите му има пряка намеса в независимостта на съдебната власт, която е с ясни цели – овладяване на цялата съдебна власт и то първо в прокуратурата.

"Ще сезирам Конституционния съд за противоконституционност в Закона за съдебната власт, включително и в процедурата днес, когато целенасоченост е определена цифрата 13 (за отстраняване му, според приетите промени, толкова гласове са нужни за неговото отстраняване - бел. ред). Надявам се никой да не е смятал гласовете за моето освобождаване, защото не виждам защо за мен ще са необходими 13 гласа, а за другите двама - конкретно за мен, за другите - председателите на ВАС и ВКС остават 17 гласа", аргументира се той. 

Гешев допълни, че е избран със 17 гласа, а може да бъда отстранен с 13. "Предстои да задам някои интересни въпроси към Конституционния съд", посочи той.

Той все пак се застрахова с думите, че ще сезира КС, "ако му остане време след заседанието".

"Ясно е, че най-вероятно зад това искане седи политическото влияние на партия ГЕРБ. Надявам се искрено, че това не е една политическа поръчка. Това е тоталитарен преврат от хора, които са безпринципни и чието неуважение към правото и принципността са фрапантни. Те се готвят за нещо, което прилича на кървави чистки", коментира Гешев и обяви, че него може би го виждат като враг, но той е враг на този, който нарушава закона и конституцията.

Според него това прилича на най-лошия възможен сценарий за България - да се обхване всичко - законодателна и изпълнителна власт.

"Скоро може би ще искат президента, когото сега наричат с всякакви имена. Съдебната власт налага правото на всички, които преди са хулели, а днес може би пазят. Хора, които създават временни и конюнктурни правила. Да прочистим авгиевите обори в прокуратурата, да вкараме действително ред в хаоса, но всъщност нарочно създават този хаос, може би за да си пълнят джобовете", коментира главният прокурор.

Той допълни, че няма да се откаже "от тази мисия".

"Нашата религия е страната ни, родината ни и справедливостта и само делата имат значение. Това е, което медиите наричат овладяна държава. Кое не харесват на прокуратурата? Че няма вече свещени крави? Защита на онези, които късат живо месо и нямат срам от Бог и нищо свято? Не си мислете, че няма да дойдат и за вас и за всеки свободно мислещ магистрат. Аз избрах и няма да мълча. Сега изборът е за вас и за хората - като избрани вие да защитавате съдебната власт, европейските ценности и съдебната независимост", допълни още Гешев, цитиран от в. "Дневник".

Адвокатът на главния прокурор Радостина Томова обобщи възражението на Гешев. По думите ѝ предложението могат да направят най-малко трима от членовете на ВСС. 

Томова припомни и, че Гешев е отправил запитва до Конституционния съд, заради което поиска спирането на процедурата до произнасянето на съда. Освен това тя посочи, че има основания членове на съвета да си направят отвод по искането.

Според нея над Йордан Стоев и Георги Кузманов е оказван психически натиск да внесат искането за отстраняването на Гешев.

Вносители на второто искане са Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова, които твърдят, че изказването на Гешев е в нарушение на Етичния кодекс на българските магистрати, а "ползваната лексика, интонация и жестове на главния прокурор се възприемат от представителите на законодателната власт като "мутренски и непристойни".

Промените в Закона за съдебната власт бяха приети единодушно в края на май с 210 гласа "за". БСП обаче не участва в гласуването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!