Да обречеш на смърт 4-годишно момиче, защото има сестра

OFFNews Последна промяна на 11 април 2016 в 13:48 14087 10

Пловдивският административен съд осъди Фонда за лечение на деца и Министерството на здравеопазването да платят 100 000 лева обезщетение на родителите на починало от лимфобластна левкемия момиченце, съобщи „Правен свят“.

Тежката диагноза е поставена на малката Габриела през 2008 г. Тогава започва и лечението на детето – химиотерапия и поддържащо лечение.

В началото на 2011 г. обаче се установява рецидив и се налага тежка химиотерапия, която цели да доведе до ремисия на заболяването, за да има условия за трансплантация на хемопоетични стволови клетки.

Родителите на 4-годишното момиченце подават документи във Фонда за лечение на деца за финансиране на лечение, но получават отказ. Мотивът е, че има съвместим фамилен донор за стволовите клетки, което намалявало трансплантационния риск и следователно процедурата можело да се извърши в България. В същото време обаче Фондът отпуска средства за лечение на друго момиче със същото заболяване.

Разликата е само в това, че Габриела има сестра на 9 години, с която е съвместима която може да стане донор, а другото момиче няма. От Фонда посочват, че когато се извършва трансплантация от ненапълно съвместим нефамилен донор, това трябва да стане в чужбина, заради по-големите възможности на реномираните чуждестранни клиники да се справят с евентуалните усложнения и странични ефекти.

Казусът стига до Комисията за защита от дискриминация, която установява, че при трансплантация от напълно съвместим фамилен донор могат да възникнат същите усложнения и странични ефекти, както и при такава от нефамилен донор. Различна е единствено процентната вероятност за възникването им. Освен това, заради потискането на имунната система на реципиента, всякакви други инфекции на практика биха били застрашаващи за здравето и живота му без значение на вида на донора.

За решението си КЗД се основава на становища от български експерти, които посочили, че реномираните европейски клиники разполагат с по-големи възможности за справяне, както с предвидимите, така и с непредвидимите усложнения и странични ефекти, които биха могли да възникнат във връзка с трансплантацията на хемопоетични стволови клетки.

КЗД постановява, че в случая има дискриминация, защото обективно не е оправдано едно дете да бъде лекувано в клиника, която независимо от високата компетентност на специалистите, разполага с по-малки възможности за справяне с усложненията и страничните ефекти, само защото в неговия случай съществува по-малък риск от възникване на определени животозастрашаващи усложнения и странични ефекти.

Според КЗД до дискриминация се е стигнало не само заради отказа на Фонда за лечение на деца, но и заради бездействието на Министерството на здравеопазването, тъй като не е създало такива условия, които да гарантират, че по възможно най-ефикасен начин специалистите могат да се борят с усложненията и страничните ефекти, свързани с лечението на онкохематологичните заболявания, което е поставено като цел и в Националната програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки в Република България 2007 – 2013 г. на Министерския съвет.
Габриела обаче не доживява решението на КЗД от 2011 г.

Родителите ѝ завеждат дело за обезщетение срещу Фонда за лечение на деца и Министерствто на здравеопазването за вреди след постановената от Комисията дискриминация.

Пловдивският административен съд излиза сега с решение в полза на родителите на Габриела – Росица и Петър Петрови, като съдия Александър Митрев се основава на решението на КЗД.

„Тезата на ответниците, че искът е недопустим, поради обстоятелството, че дискриминационното отношение било налице само спрямо починалото дето, без това да рефлектира спрямо родителите му, е несъстоятелна до степен, граничеща с цинизма. Още по-грубо и абсурдно е изложеното в защитната теза на ответниците твърдение, че доказателства за евентуални настъпили неимуществени вреди за родителите не били събрани или ако били събрани такива, то те се отнасяли единствено за бащата на детето, но липсвали доказателства за преживени страдания за майката на Габриела. Настоящият състав счита за излишен по-нататъшния коментар на подобни аргументи", се казва в решението на съда.

Според съда има налице неправомерно бездействие от страна на министерството да изпълни задълженията си по Националната програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки. Ако в България са били създадени условия да се извършва най-качествено, според възможностите на страната, лечение на хората с онкохематологични заболявания, ако е бил подсигурен необходимият брой донори на костен мозък и е било натрупано достатъчно количество на генетичен материал в обществена банка за стволови клетки и пъпна връв, е нямало да се наложи Габриела и родителите ѝ да търсят финансиране от държавата за лечение в чужбина.

С бездействието си институциите причиняват „значително затрудняване и забавяне на необходимото лечение на Габриела. На практика, Габриела е лишена от възможност да получи, както в рамките на България, така и в чужбина, своевременно и адекватно лечение", допълва съдия Митрев.

Той допълва, че родителите на детето е трябвало да станат и преки свидетели на невъзможността дъщеря им да получи своевременно лечение, да понесат болката и страданието на дъщеря си в този период, както и да се справят с чуството за вина и безсилие да осигурят своевременно лечение на дъщеря си, като тези страдания продължават и в момента и едва ли ще бъдат заличени до края на живота им.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

"Значимостта на този процес надхвърля рамките на конкретния правен спор. Ако брилянтното решение на съдия Митрев остане в сила, държавните органи, призвани да осигурят адекватно и навременно лечение на тежко болни деца, биха били по-хуманни, респектирани от справедливите съдебни санкции", заяви адвокат Снежана Стефанова от адвокатско дружество "Екимджиев и партньори". Според нея, установяването на такава съдебна практика ще стимулира други засегнати да завеждат подобни искове и то със значително по-високи претенции. "Само така правата на болните деца, техният живот и здравето им биха били надлежно защитени от държавата", каза адвокат Стефанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.04 2016 в 09:54

Не се притеснявай за парите. Родителите сигурно ще намерят по-смислен начин да ги оползотворят, отколкото държавата. Бюджета за лукс по министерствата е доста по-голям от този, за лечение на деца. А лечението за това детенце, което е предлагано в България, едва ли е било достатъчно адекватно, че да се налага родителите да чакат фатално докато събират парите.

12.04 2016 в 00:02

Продължавам предишния - Трансплантацията на костен мозък се прави в БГ отдавна. Не знам каква е успеваемостта, но при такива операции винаги има риск, а при наличието на съвместим фамилен донор това винаги е първия избор. Съвсем логично е трансплантацията да се направи в БГ. Разбира се, има клиники в чужбина които са по-добри, но това важи за всички видове медицински манипулации. Естествено е родителите да предпочитат по-добро лечения навънка, но няма държава която да може да осигури подобно нещо. С това решение на съда се създава опасен прецедент, който може да доведе до огромни проблеми в бъдеще!

11.04 2016 в 23:54

Това е едно глупаво решение на съда - със 100 000 лева взети от фонда се спира лечението на 1 или 2 деца! Съдът трябва да иска преразглеждане на процедурите, и/или да търси персонална отговорност на взелите решението, защото сегашното решение по-скоро прилича на изплащане на кръвнина! А какво ще стане ако родителите на всички починали деца поискат същото с мотива, че държавата не се справя? В такива ситуации къде е разликата между дискриминацията и обезщетението? Тука всички се дразнят от бездушното отношение на чиновниците, но проблемите няма да се решат с емоции!

11.04 2016 в 23:41

Един друг,абсолютно съм съгласен!!!
Виновни сме ВСИЧКИ НИЕ , че се оставяме да ни мачкат бездушните чиновници наречени "държавни служители" и "политици".Виновни сме , че си затваряме очите или просто малодушно бездействаме докато на нас самите не започне да ни се пече яйцето...но вече е късно. Виновни сме , че се опитваме да се оправяме сами вместо да накараме този тумор наречен "държава" да си върши работата!!!
Виновни сме...не само за смъртта на това дете ами и за много други трагедии случващи се в милата ни Родина!
Кога ли ще осъзнаем , че всичките лайна в които живеем сме си ги забъркали абсолютно сами?!?

11.04 2016 в 22:24

Не виждам проблем, че парите за обезщетението са от бюджета, т.е. от всички нас, които плащаме данъци. Само плащането на данъци не е досатъчно. Трябва и контрол. Понеже не упражняваме контрол върху държавната администрация, ние сме солидарно, да не кажа основно отговорни за всичко това, поради което следва точно ние да плащаме.

Щом търпим такава политическа класа и такава администрация, значи сме съучастници чрез бездействие.

11.04 2016 в 21:51

Пари има. Много пари. За крадене. Скоро научих, че известна зъболекарска клиника на много наш човек е "спечелила" европроект за "енергийна ефективност" за сума .....729 000 лева. Безвъзвратно. Подарени. За зъболекарски столове и машинки. Колко детски живота са това? Колко нещастни завинаги семейства??

11.04 2016 в 20:52

Браво. Има и такива съдии, съдебни състави и решения. Те са надеждата, че у нас все още морала и честта, както и справедливостта не са изчезнали.

11.04 2016 в 20:50

Некомпетентни, мързеливи и корумпирани чиновници по министерства, общини и всякакви институции! Те тровят живота на българина и вероятно причината да са там е една - да пречат, спъват, отказват и отчайват всеки, дръзнал да помоли за нещо или да си потърси правата! Страхотна държава!

11.04 2016 в 20:36

Ако беше тяхно дете

11.04 2016 в 15:13

Хем добра, хем лоша новина. Добра е защото някой най-сетне осъди гаднярите в министерството, лошата е че те няма да дадат и стотинка от джоба си, а това ще сме всички заедно- скъпите данъкоплатци и чиновника просто ще си го премести от единият в другият крачол. ДО адвокат Снежана Стефанова-съдете ги поименно, да се знаят, да плащат и да бъдат дисциплинарно уволнени, Ето това ще е за пример, другото всяко чудо за три дни. Жалко...