Арестанти вече ще могат да присъстват на погребението на близките си

OFFNews 16 февруари 2022 в 15:22 3645 0

Кабинетът одобри законопроект, с който се създава правна уредба за изпълнение на решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Вецев срещу България" за нарушаване правото на личния и семейния живот от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

Предлага се допълнение на чл. 250 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, което ще разреши обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение "задържане под стража" да се конвоират на територията на страната, когато при изключителни причини от личен и семеен характер това е постановено от орган на съдебната власт, съобщиха от пресслужбата на МС.

Конвоирането ще се извършва от Главна дирекция „Охрана“ (ГДО), като при необходимост може да поиска съдействие от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат допълнения на чл. 391, ал. 3 от Закона за съдебната власт, предвиждащи ГДО да конвоира обвиняеми и подсъдими на територията на страната, когато това е предвидено в закон, а организацията и редът за осъществяване на конвойната дейност от служителите на ГДО да се регламентира с инструкция на министъра на правосъдието в съответствие с конвенцията и практиката на ЕСПЧ.

Очакваните резултати от предложения законопроект са свързани с изпълнение на международните стандарти в областта на правата на човека и на решението "Вецев срещу България". По-конкретно създава се законова възможност да се изпълни разпореждане на орган на съдебната власт, който, след като е сезиран с молбата на лице с мярка за неотклонение "задържане под стража", да присъства на погребението на негов близък.

В началото на октомври 2019 г. стана ясно, че български съд е отказал на арестант да присъства на погребението на брат си, заради което държавата ни бе осъдена да го обезщети. 

Вецев е задържан в Пазарджик на 6 февруари 2015 г. за грабеж. На 14 август прокуратурата внася обвинителния акт в Районния съд в Пазарджик. На 18 септември Вецев научава, че живеещият в Германия негов брат е починал. Иска разрешение от съда да присъства на погребението, планирано за 26 септември в София. Съдът уважава молбата ден по-рано. Разпорежда мъжът да бъде ескортиран до София, но областната служба "Охрана" към Министерството на правосъдието възразява: правилникът ѝ предвижда тя да осигурява транспорт за задържани само за явяването им пред съд, не и за присъствие на погребение. Съдът отменя определението си с мотива, че "не е оправдано подобна услуга да бъде във финансова тежест на държавата, още повече – в неработен ден".

Вецев лежи в затвора 18 месеца, съгласно споразумение с прокуратурата, постигнато, след като той се признава за виновен. Но той повдига оплакване за нарушено право на семеен и личен живот поради отказа да присъства на погребението на брат си. Правителството възразява, че мярката е предвидена в закона и ограничението ѝ е оправдано. ЕСПЧ обаче не е на същото мнение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков