САЩ забрани интернет приоритизацията

ОFFNews 26 февруари 2015 в 21:20 4452 4

Председателят на ФКК Том Уилър хваща ръцете на колежките си демократи Миньон Клибърн (вляво) и Джесика Розенворсел (вдясно).

Снимка PABLO MARTINEZ MONSIVAIS/ASSOCIATED PRESS

Председателят на ФКК Том Уилър хваща ръцете на колежките си демократи Миньон Клибърн (вляво) и Джесика Розенворсел (вдясно).

Защитниците на интернет неутралността възтържествуваха, след като американската Федерална комисия по комуникациите (ФКК) гласува въвеждането на строги регулации на интернет доставчиците, съобщават американските сайтове.

Доставчиците ще бъдат поставени под затегнат надзор за това какво правят с информацията, която преминава през техните мрежи. Така се забранява определени компании да си купуват преференциална интернет скорост от доставчика - например сайтът за онлайн гледане на филми, сериали, стрийм и др. Netflix няма да може да плати на даден интернет доставчик, за да го накара да направи така, че потребителите да имат по-бърза интернет връзка с Netflix, отколкото с другите сайтове в мрежата.

Целта е равен достъп на всеки един потребител до всеки един сайт в интернет.

Комисията гласува 3 на 2 гласа, като демократите подкрепиха мерките, а републиканците бяха срещу тях.

Очаква се интернет доставчиците да отнесат решението за мрежовата неутралност в съда, където предишните 2 подобни решения бяха отменени. Те изтъкват, че рестрикциите ще забавят инвестициите, което ще навреди на качеството на услугите и в крайна сметка - на потребителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови