Разпалил ли е Фейсбук омраза и насилие в Етиопия? Съдят Meta за $2 милиарда

OFFNews 14 декември 2022 в 11:50 3942 2

Абрахам Меарег

Снимка Би Би Си

Абрахам Меарег иска извинение от компанията майка на Фейсбук - Мета

Алгоритъмът на Facebook е спомогнал за масовото разпространение на омразата и насилието по време на гражданската война в Етиопия – твърди обвинението в съдебно дело срещу компанията майка на социалната мрежа Meta.

Абрахам Меарег е син на етиопски преподавател, който е застрелян след нападки срещу него чрез публикация във Фейсбук. Абрахам е един от хората, които завеждат делото срещу Meta. С останалите ищци искали създаването на фонд от $2 милиарда в помощ на жертвите на омраза, излъчена чрез Фейсбук. Искането включва още с част от средствата да се промени алгоритъмът на платформата.

Компанията на Марк Зукърбърг Meta твърди, че е инвестирала много в модериране и технологии за премахване на омразата. Неин представител уверява, че речта на омразата и подстрекаването към насилие са в разрез с правилата ѝ.

Делото е заведено във Върховния съд на съседна африканска държава - Кения, в чиято столица Найроби Meta има център за модериране на съдържанието. То е подкрепено от групата Foxglove.

Стотици хиляди хора загинаха в конфликта между етиопското правителство и силите в силите в северния регион Тиграй. Други 400 хил. души живеят в крайно тежки условия и глад.

Миналия месец изненадващо беше постигнато мирно споразумение, но напоследък нараства броят на етнически мотивираните убийства между общностите, говорещи амхарски (семитски език, говорен от около 22 млн. души в Етиопия; вторият най-разпространен семитски език в света след арабския) и оромо (от групата на кушитските езици, които се говорят на Сомалийския полуостров).

Бащата на Абрахам Меарег става жертва на насилието в страната на 3 ноември 2021 г. Тогава професор Меарег Амаре Абраха е последван от въоръжени мъже на мотоциклети и застрелян от близко разстояние при опит да влезе в семейния си дом. Заплахи от нападателите попречили на свидетели да му се притекат на помощ, докато той лежал окървавен, разказва синът му. Професорът умира, лежейки на земята, седем часа по-късно.

Преди нападението във Facebook са качени публикации, които го клеветят и разкриват негови лични данни, казва синът му. Въпреки многократните оплаквания чрез инструмента за докладване на Facebook платформата "остави тези публикации, докато не стана твърде късно".

Една от тях е премахната след убийството на баща му. Друга, която платформата се е ангажирала да премахне, остава онлайн към 8 декември 2022 г.

"Ако Фейсбук просто беше спрял разпространението на омраза и беше модерирал правилно публикациите, баща ми все още щеше да е жив", казва Меарег. Той се ангажира с делото срещу „Мета“, за да гарантира, че никое друго семейство няма да пострада като неговото и за да получи „лично извинение“ от „Мета“.

В клетвена декларация пред съда Меарег твърди, че алгоритъмът на Facebook насърчава "омразното и подстрекателско" съдържание, защото е вероятно то да привлече повече взаимодействие от страна на потребителите.

Той също така твърди, че модерирането на съдържанието във Facebook в Африка е "крайно неадекватно", като има твърде малко модератори, които се занимават с публикации на ключовите езици амхарски, оромо и тигриня.

„Мета“ дава общ коментар без конкретен ангажимент, обяснение или поемане на отговорност пред Би Би Си: "Наемаме служители с познания за местните общности и опит и продължаваме да развиваме възможностите си за улавяне на нарушаващо правилата съдържание на най-разпространените езици в страната, включително амхарски, оромо, сомали и тигриня".

Компанията твърди, че Етиопия е с „висок приоритет“, въпреки че под 10% от населението на страната използва „Фейсбук“. Заявява, че предприетите от нея стъпки включват разширяване на политиките срещу подбуждането към насилие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

2

user4eto

14.12 2022 в 12:18

Не да съдят фейса, а е крайно време да бъде масово блокирана, тая прокажена медия.

10298

1

AntiZ

14.12 2022 в 12:09

Алгоритъма на мета все едно е правен в кремъл. Ама хич няма да се изненадам за нещастните етиопци, щото като гледам и тук фейсбук каква руска кошница е, нещата си идват на място.