Как Фейсбук заключи ключовете в колата си

Мая Младенова 05 октомври 2021 в 11:06 5650 0

Снимка Pixabay

Фейсбук обяви, че "грешка в промяната на конфигурацията" е довела до глобалния срив на социалната мрежа в понеделник. Проблемът бе регистриран малко след 18:00 ч. българско време. Милиарди потребители нямаха достъп до Фейсбук, Инстаграм и Уотсъп в продължение на няколко часа.

Компанията не уточнява в какво се състои грешката и кой е променил конфигурацията, нито дали това е било планирана стъпка.

Нашият инженерен екип научи, че промени в конфигурацията на опорните рутери, които координират мрежовия трафик между нашите центрове за данни, са причинили проблеми, които са прекъснали тази комуникация. Това прекъсване на мрежовия трафик имаше каскаден ефект върху начина, по който нашите центрове за данни комуникират, което доведе до спиране на услугите ни, написаха от фейсбук в пост.

Пред "Ройтерс" служители на IT гиганта, пожелали анонимност, посочват, че сривът е причинен от вътрешна грешка в начина, по който интернет трафикът се насочва към неговите системи. Неизправност на вътрешните комуникационни инструменти и други ресурси, които зависят от същата мрежа, за да работят, усложнява грешката, обясняват служителите. В същото време експерти по IT сигурност коментират, че са възможни две хипотези: неволна грешка или саботаж от вътрешен човек.

"Фейсбук на практика заключи ключовете си в колата си", написа в Туитър експертът Джонатан Зиттрейн от Центъра за интернет и общество „Беркман Клайн“ на Харвардския университет.

Съобщението за грешка на страницата на Фейсбук посочваше като причина грешка в системата за имена на домейни (DNS), която позволява на уеб адресите да отвеждат потребителите до техните дестинации. Подобно прекъсване в облачната компания Akamai Technologies Inc (AKAM.O) свали множество уебсайтове през юли, припомня "Ройтерс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови