Дебют на серията Samsung Galaxy S24 с акцент върху AI

Павлин Луканов 17 януари 2024 в 20:20 31946 0

Samsung Galaxy S24

Снимка Samsung

Samsung Galaxy S24

Samsung представи новото си поколение смартфон флагмани в серията Galaxy S24. Очаквано линията включва три модела, Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24+ и Galaxy S24, а тази година акцентът е върху добавките с изкуствен интелект, които са част от пакета Galaxy AI. Официалните продажби на серията Galaxy S24 в България започват на 31-и януари, междувременно кампанията по предварителни поръчки тръгва от 20:00 ч. на 17-и януари.

Хардуер и основни възможности

Нека обаче да започнем от хардуерната част. Устройствата са с Dynamic AMOLED 2X екрани съответно с размери 6.8-, 6.7- и 6.2 инча като двата по-големи модела са с резолюция QHD+, а стандартният модел е с FHD+. Налични са още адаптивна честота на опресняване от 1 до 120 херца и технологията за подобряване на картината Vision booster. Пиковата яркост е до впечатляващите 2600 нита. Екранът на S24 Ultra е защитен от покритие Corning Gorilla Armor, което е разработено ексклузивно за компанията и предлага с до 75% по-малко отражения и има с 50% подсилена издръжливост при изпускане и издраскване.

От компанията споделят също така, че използват разнообразие от рециклирани материали, включително стъкло, пластмаса и алуминий в новите си модели. Освен това опаковката е от 100% рециклирани материали. Устройствата идват със сертификация IP68 за прахо- и водоустойчивост.

Galaxy S24 Ultra е оборудван със Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform за Galaxy, специално оптимизирана версия на флагманския чипсет. Не се посочва конкретно, но останалите два модела изглежда са с чипсет Exynos 2400. Всички модели от серията Galaxy S24 са снабдени с оптимална система за термичен контрол с 1,9 пъти по-голяма изпарителна камера, която подобрява температурата на повърхността на устройството. Проследяването на лъчи (ray tracing) дава възможност за реалистична визуализация с ефекти на сенки и отражения.

Galaxy S24 Ultra идва с 12GB RAM и 256/512GB/1TB памет за файлове, а при другите два модела опциите са за 8GB RAM и 128/256GB при S24 и 12GB и 256/512GB при S24+. Батериите са с капацитет от 4000 mAh за S24, 4900 mAh за S24+ и 5000 mAh за S24 Ultra. Не се конкретизира максималната поддържана мощност на зареждане, но изглежда тя е до 45W за по-големите модели. Има и безжично зареждане.

Galaxy S24 Ultra има четворна основна камера с 200MP главен сензор с оптична стабилизация, 12MP с ултраширокоъгълен обектив, 50MP с телефото обектив за 5-кратен оптичен зуум и оптична стабилизация, както и 10MP телефото за 3-кратен оптичен зуум. Новият обектив с 5x оптично увеличение работи със сензор, който улавя с 60% повече светлина, а максималният зумм доситга до 100х. При останалите два модела е заложено на тройна камера с 50MP главен сензор с оптична стабилизация, 12MP с ултраширок обектив и 10MP с телефото за 3-кратно оптично приближение. За селфита и трите модела идват с 12MP сензори.

Samsung увеличава жизнения цикъл на продуктите, като предлага 7 поколения при надгражданията на операционната система и 7 години при актуализиранията на сигурността. Устройствата идват с Android 14 и новия графичен интерфейс One UI 6.1.

Galaxy S24 Ultra е първият телефон Galaxy с титанова рамка за по-добра издръжливост и по-дълъг живот на устройството. Другите два модела са с леко заоблена плоска странична рамка от подобрен Armor алуминий, както и матово покритие. Цветовете на Galaxy S24 Ultra включват: Сив титан, Черен титан, Лилав титан и Жълт титан. Цветовете на Galaxy S24+ и Galaxy S24 включват: Черен оникс, Сив мрамор, Лилав кобалт и Жълт кехлибар.

Добавки с изкуствен интелект

Пакетът Galaxy AI включва множество решения базирани на технологии с изкуствен интелект. Live Translate е собствено приложение за двупосочен гласов и писмен превод на телефонни разговори в реално време. С помощта на Interpreter разговорите на живо могат да бъдат превеждани незабавно в изглед с разделен екран. Chat Assist предлага различни методи на изказване при писане на съдържание. AI, вграден в Samsung Keyboard, може също така да превежда съобщения, имейли и много други на 13 езика и в реално време. В автомобила Android Auto автоматично ще обобщава входящите съобщения и ще предлага подходящи отговори и действия.

Функцията Note Assist в Samsung Notes предлага нови възможности за добра организация, като например генерирани с AI обобщения, създаване на шаблони, които улесняват воденето на бележки чрез предварително изготвени формати, както и създаване на заглавни страници, които улесняват намирането на бележките посредством бърз преглед. За гласови записи, дори и при няколко участници в разговора, Transcript Assist използва AI и технология за преобразуване на говор в текст, за да транскрибира, обобщава и дори превежда записите.

Добавена е и функция за търсене чрез жестове Circle to Search with Google. Чрез продължително натискане на бутона Home можете да ограждате в кръг, да поставяте акценти, да пишете или докосвате всяко едно нещо върху екрана на Galaxy S24, за да получавате полезни резултати от търсенето с високо качество.

ProVisual Engine на серията Galaxy S24 е цялостен набор от инструменти на базата на AI, който променя възможностите за заснемане на изображения и увеличава до творческата свобода. След заснемането на изображения инструментите на Galaxy AI за редактиране предоставят възможност за лесно редактиране като изтриване, промяна на композицията и ремастериране на снимките. Edit Suggestion използва Galaxy AI, за да предлага промени за всяка снимка. Generative Edit може да запълва части от фона на изображението с помощта на генеративен AI. Новият режим Моментално забавен кадър (Instant Slow-mo) може да генерира допълнителни кадри, за да забави плавно моментите, които изискват по-подробен преглед.

Приложенията на социални мрежи, като Instagram, могат да се възползват от системата с камери, базирана на Galaxy AI. Благодарение на настройките за Advanced Intelligence може да се деактивира онлайн обработването на данни за функциите на AI. Има и подобрена защита на данните с Knox Matrix за използване на ключовете за достъп.

Наличност, цени и предварителна поръчка

Официалните продажби на серията Galaxy S24 в България започват на 31-и януари на препоръчителни цени, стартиращи от 1,799 лв. за Galaxy S24 128GB и достигат то 2,999 лв. за Galaxy S24 Ultra 512GB. Моделът Galaxy S24 Ultra 1TB се предлага на препоръчителна цена от 3,499 лв.

Серията Galaxy S24 е в кампания по предварителни поръчки от 20:00 ч. на 17-и януари до 00:00 ч. на 30-и януари в партньорската мрежа на Samsung България, като потребителите могат да се възползват от различни предложения. Всички клиенти, направили предварителна поръчка, ще получат устройство с по-голяма памет на цената на по-малката, както и пакет аксесоари, в зависимост от поръчания модел.

При предварителна поръчка в някой от трите мобилни оператора А1, Yettel или Vivacom, потребителите могат да се възползват от следните условия:

• При предварителна поръчка на Galaxy S24 Ultra и Galaxy S24+, клиентът получава пакет аксесоари на стойност 200 лв, който съдържа SmartTag2 + 25W Power Adapter + Wireles Charger Pad
• При предварителна поръчка на Galaxy S24, клиентът получава пакет аксесоари на стойност 100 лв и съдържа SmartTag2 + 25W Power Adapter

При предварителна поръчка в някой от търговските партньори на Samsung – Технополис, Техномаркет, Зора и Samsung Experience Store, потребителите могат да се възползват от следните условия:

• При предварителна поръчка на Galaxy S24 Ultra и Galaxy S24+, клиентът получава пакет аксесоари на стойност 200 лв, който съдържа Clear Case (Transparent) + 25W Power Adapter + Wireles Charger Pad
• При предварителна поръчка на Galaxy S24, клиентът получава пакет аксесоари на стойност 100 лв и съдържа Clear Case (Transparent) + 25W Power Adapter.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!