AI одитор или какви ще са професиите на бъдещето

Автоматизацията ще предопредели развитието на кадрите, смятат младите специалисти от индустриалната стажантска програма BeSmart Start на Schneider Electric България

OFFNews 01 март 2023 в 10:49 34554 1

SE BeSmart Start

Снимка OFFNews

Автоматизацията ще предопредели развитието на кадрите, смятат младите специалисти от индустриалната стажантска програма BeSmart Start на Schneider Electric България

Професиите еволюират заедно с научно-техническия напредък на човечеството. С всяка една индустриална революция се променя дейността на безброй работни места, както и се откриват нови. Така например се е появила ролята Data Miner или специалист по извличане на данните. Нещо, което за хората от 80-те години на миналия век би било доста абстрактно понятие. Да не говорим за по-ранни периоди.

В момента сме на прага на нова индустриална революция – тази водена от изкуствения интелект (AI), автоматизацията и свръхсвързаността. Първоначалните резултати на отворени решения като ChatGPT поставиха под съмнение, дали стотици професии, като журналисти, писатели, артисти, художници, дизайнери и др. няма да се изменят или да станат излишни. В самото производство, ръчният и монотонен труд се автоматизира с пълна сила, а този на специалистите става много по-дигитален и аналитичен.

Практиката на умната фабрика на Schneider Electric в България показва, че докато ръчният труд намалява драстично, работните места се увеличават. В момента, френската компания разширява производствените си мощности в Пловдив с 30%, това не означава, че наетите специалисти ще намалеят. Напротив, Schneider Electric ще търси поне още 100 души, които да поддържат новите линии.

Бъдeщето е в ръцете на автоматизацията е и мнението на младите специалисти, подготвени от индустриалната програма BeSmart Start на Schneider Electric България. Нейната цел е да подготви младежи за автоматизираното бъдеще. Компанията също така разчита основно на преквалифицирането на своите кадри и повишаването на техните способности в търсенето на нови служители.

Какво мислят, че ще е бъдещето на професиите? Автоматизацията е задължителна и тя ще премахне рутинните и повтарящи се дейности. Което ще позволи на служителите да се концентрират повече върху аналитичната част на работата. Именно, такова мислене ще бъде в основата на новите изисквания.

Диляна Йовчева започва като експерт логистика – управление на входящи и изходящи потоци, но преминава като локален супервайзър по веригата с доставки.Тя дава за пример, как в момента служителите прекарват доста време в изготвянето на определени доклади – нещо, което може да се автоматизира.

„На нас ни трябват крайните резултати от тези доклади, за да може да ги анализираме“, коментира тя. И допълва, че в професиите на бъдещето, ще бъдат премахнати досадните процеси по съставянето на такива задания, а от специалистите ще се изисква само тяхното анализиране и взимането на решения за последващи действия за оптимизация.

Никола Драгомиров надгражда тази идея, като според него, задължителна ще бъде работата с данните. При тях ключово ще е техния контекст и ролята на човека в автоматизираните процеси е да сверява информацията и да я съпоставя в правилния контекст.

Росен Тонев – доскорошен Cobot инженер в Schneider Electric и настоящ индустриален, дава интересен пример. Според него една от новите професии ще бъде – AI одитор. Човек, който ще се занимава да контролира дали изкуственият интелект и автоматизацията работят по желания начин и постигат зададените резултати. Той или тя ще трябва да може да осъществява контрола над машината и да разбира защо се случват нещата по дадения начин.

„Ролята на хората в професиите на бъдещето ще бъде да контролират машините, а не да оперират непрекъснато с тях – дали да въвеждат данни или други механични дейности“, допълва Трифон Димитров, който също започва своята кариера в компанията на длъжност Cobot инженер.

Аналитичното мислене ще е ключов момент в тази нова професия. То няма да е напълно достатъчно, защото ще изисква и по-добри технически познания. Базовата компютърна грамотност ще се обогати с основите на програмирането.

„Адаптивността ще е най-важната черта за професията на бъдещето – защото днес ние програмираме машините, утре те сами ще го правят“, допълва Тонев.

Според Диляна Йовчева професиите няма да изчезнат, а по-скоро ще се променят и ще изискат по-различни компетенции. Които ще изискат и знания в компютърните науки. А според Никола Драгомиров - ще бъдат адаптирани само професии, които изискват повторяема физическа дейност, която ще бъде заменена с надзорна и/или аналитична такава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

1

IvanGrozn

01.03 2023 в 13:47

Не ни дреме. Искаме да работим като даскали, таксиметрови шофьори или в градския транспорт, полицаи и военни, държавни служители местещи хартия от A до B. Искаме да взимаме поне 5*минимална работна заплата и максималната възможна пенсия! И също 3 месеца отпуск + още нови национални празници!
 
X

Да помогнем на украинските деца!