3D-принтер печата био-електронни части

OFFNews 02 декември 2014 в 08:22 4572 0

Снимка McAlpine

С 3D принтер вече може да се направи прототип или резервна част от метал или полимер. Изследователи от университета в Принстън направиха важна стъпка към разширяване на потенциала на технологията като разработиха начин за печат на функционираща електронна схема от полупроводници и други материали. Усъвършенстван е начин да се съчетават електроника с биосъвместими материали и дори жива тъкан. Това ще даде възможност за производство на нови импланти.

"С касети, пълни с полупроводникови "мастила", е възможно да се отпечатват вериги за всички видове приложения", казва Майкъл Макалпайн (Michael McAlpine), асистент професор в Принстън, който ръководи работата. За да докажат постижението си, изследователите са отпечатали светодиод в контактна леща.

Технологията може да се използва за направата на медицински изделия или импланти, които включват електроника. "Може да отпечатаме платформа за отглеждане на нервни тъкани", казва Макалпайн. "А ако можем да отпечатваме светодиоди и схеми в рамките на една временна конструкция и да се стимулират нервните клетки, с помощта на електрониката може да се създаде протеза за ръка", смята той.

Макалпайн използва новата технология за да прави по поръчка биомедицински устройства, някои от които вече са тествани в изследвания върху животни, а също и сложни електронни устройства, използващи живи клетки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!