Зукърбърг пред Сената: Фейсбук може да придобие платена версия без реклами

Компанията реагира прекалено бавно на руската намеса в американските избори

OFFNews 11 април 2018 в 07:15 7306 1

Аз създадох „Фейсбук”, аз съм отговорен за това, което се случва. Това беше голяма грешка и това беше моя грешка, за която съжалявам и се извинявам, заяви създателят на световната социална мрежа Марк Зукърбърг по време на изслушването пред американския Сенат.

Той се изправи пред сенаторите, за да обясни как компанията ще реагира на скандала с изтичането на данни към „Кеймбридж аналитика”.

„Днес е очевидно, че не сме направили достатъчно, за да предотвратим злоупотребата. Не сме предприели достатъчно мерки и това беше голяма грешка”, коментира Зукърбърг. В началото на изслушването той прочете своето изявление, което е дълго седем страници, пред американския Сенат. В него Зукърбърг посочва, че компанията е била уведомена за злоупотребата с лични данни още през 2015 г., когато забранява и изтрива приложението, което краде информацията.

„Миналия месец разбрахме от „Гардиън”, „Ню Йорк Таймс” и „Канал 4”, че „Кеймбридж аналитика” може и да не са изтрили личните данни, с които разполагат, както ни бяха уведомили. От там ни увериха, че са ги изтрили и се съгласиха да направим одит на фирмата с екип, нает от нас”, посочва Зукърбърг.

Относно обвиненията за руска намеса в американските избори, отново през социалната мрежа, Зукърбърг коментира, че компанията е реагирала „прекалено бавно” на руската намеса.

Според данните на компанията по време на изборите е възможно около 126 млн. души да са били „изложени” на подвеждаща и манипулативна информация, разпространена във „Фейсбук” от Агенцията за интернет изследвания. Това е компания, която е свързвана с руска пропаганда и разпространение на фалшиви новини. 

„Мой приоритет винаги е било да свързвам хората и да изградя едно общество. Създадох „Фейсбук” когато бях в колежа. Извървях дълъг път от тогава. Сега служим на повече от 2 млрд. души по цял свят, всеки ден. Дълбоко вярвам в това, което правим. Съзнавам, че това, за което говорим днес, не е предизвикателство само за „Фейсбук”, а за цялото ни общество”, коментира още Зукърбърг. 

Той призна, че автоматичното премахване на омразна реч не е достатъчно ефективно.

Сенаторите дадоха ясно да се разбере, че може да се стигне и до регулация на „Фейсбук” – нещо, което създателят на социалната мрежа прие с неохота и коментара, че трябва да е „правилната регулация”. Марк Зукърбърг допълни, че „не усеща” неговата компания да е в монополно положение на пазара.

Той намекна, че „Фейсбук” може да придобие и платена версия без реклами.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови