Спасих живота на много американци и те ме изоставиха: разказва техен афганистански преводач

OFFNews 16 август 2021 в 14:26 13275 1

Снимка Getty Images

"Америка предаде Афганистан. Спрете насилието в Афганистан", пише на този плакат. Посланието беше отправено от афганистанци в Пакистан, които излязоха на протест в знак на солидарност със сънародниците си в родината им.

"Спасих живота на много американци. И това е което те ми причиниха накрая. Изоставиха ме. Просто ми обърнаха гръб", разказва афганистански преводач на американските военни, които напуснаха Кабул, пред Би Би Си.

Когато разбрал, че талибаните са близо до Кабул, се притеснил. Два часа по-късно в дома му отишли хора, които казали, че те са на стотина метра от столицата. Когато чул това, тръгнал за летището, за да търси помощ от американците, но не го пуснали. Попитан искал ли е да излети, той отговаря, че това не е имало как са се случи - "нямаш билет, нямаш документи, не е възможно".

Картината, която заварил на летището, му показала какво всъщност се случва и кои са хората, които се спасяват: "Това не бяха обикновени хора. Бяха богаташи, местни управители, които вече бяха получили визите си. Хора като мен нямаха достъп до летището".

"Бях преводач на американците в продължение на пет години. Казвах им, че ще дам живота си за тях, ако е необходимо. Спасих живота на много американци. И това е което те ми направиха накрая. Изоставиха ме. Просто ми обърнаха гръб. Просто ти казват "благодаря"."

Сега мъжът е скрит някъде в Кабул, откъдето е направен и записът, излъчен от Би Би Си. Казва: "Не мога да мръдна дори на един метър от мястото, където съм. Има КПП-та навсякъде, разпитват хората". Страхува се, че дори само ако погледне някой от разпитващите, той ще прочете в очите му, че "съм направил нещо нередно в миналото". Под "нередно" има предвид работата си за американците.

"Ако талибаните дойдат да претърсват (мястото, където се е скрил), със сигурност ще падна в ръцете им. Какво ще се случи с мен? Кабул не е сигурно място за съюзници на САЩ. Не е сигурно място за съюзници на която и да е държава."

Мъжът има семейство. Тази сутрин ги оставил и дошъл на мястото, където е, в очакване американците да са подготвили необходимите документи, за да вземе семейството си и да се спаси. Това не се случило. Казва, че поддържа връзка с един американец, който очаква разговор с жена от Конгреса. Но очевидно няма голяма надежда: "Не очаквах това. Те наистина ме изоставиха. Няма гаранция, че утре ще бъда жив или през следващите два, три часа", казва това и се обръща към доскорошните си приятели:

"Ние спасихме синовете ви, спасихме съпрузите ви. Не това заслужаваме. Направете каквото можете, за да спасите нашия живот сега. Моля, моля, моля спасете хората, които са изоставени".

Попитан какво може да направи, ако талибаните почукат на вратата му, отговаря:

"Не мога да направя нищо. Ако те открият, че съм бил преводач, работещ за американците, със сигурност ще отрежат главата ми".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!