Военен преврат в Мали, президентът и премиерът са арестувани

OFFNews 25 май 2021 в 10:58 2923 0

Снимка Getty Images

Президентът на Мали Бах Н'Доу и Еманюел Макрон в Елисейския дворец през януари 2021г.

Бунтовни войници арестуваха преходните президент и министър-председател на Мали в понеделник, след като правителството изключи двама членове на хунтата, завзела властта при преврат девет месеца по-рано, съобщиха от Африканския съюз и ООН, цитирани от Асошиейтед прес.

Съвместно изявление на ООН, Африканският съюз и Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) осъдиха този ход и призоваха за незабавното освобождаване на президента Бах Н’Доу и министър-председателя Моктар Уан, които са отведени във военната база Кати близо до столицата Бамако.

Тези, които се присъединиха към съвместното изявление, призоваха политическият преход на Мали „да възобнови своя курс и да приключи в установения срок“.

"Международната общност предварително отхвърля всеки акт на принуда, включително принудителни оставки", се казва в изявлението. Те подчертават, че "предприетите днес необмислени действия крият риск от отслабване на мобилизацията на международната общност в подкрепа на Мали."

"Опитът за преврат" беше посрещнат и с неодобрение от ЕС, САЩ и Обединеното кралство, като ЕС нарече този ход като "отвличане".

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е "дълбоко загрижен" от ареста на Н'Доу и Уан.

Събитията породиха нова тревога относно това дали преходното правителство ще може да се справи свободно с плановете за организиране на нови демократични избори, през февруари, както беше обещано. ООН харчи 1,2 милиарда долара годишно за миротворческа мисия в страната.

Двамата лидери положиха клетва миналия септември, след като управляващата военна хунта се съгласи да предаде властта на цивилно преходно правителство под нарастващ международен натиск.

Хунтата бе завзела властта месец по-рано, след като бунтовни войници обградиха дома на президента Ибрахим Бубакар Кейта и стреляха във въздуха. По-късно той подаде оставка по националната телевизия под принуда, заявявайки, че не иска да се пролива кръв, за да остане на поста.

След това отново по националната телевизия войниците се нарекоха Национален комитет за спасение на хората и обещаха бързо връщане към гражданското управление. Но развитието от понеделник изглежда поставя под въпрос това обещание.

Арестите дойдоха само около час след обявяването на нов кабинет. Забележително в състава му е, че не включва министъра на вътрешната сигурност Модибо Коне или министъра на отбраната Садио Камара, и двамата привърженици на хунтата. Не беше посочена причина за тяхното изключване, но този ход предполага увеличаване на разединението в преходното правителство.

Широката загриженост, която предизвика сътресението в Мали през последната година, допълнително отблъсна усилията за ограничаване на бойците, свързани с Ал Кайда и групировката „Ислямска държава“.

Ислямските екстремисти поеха контрола над големите градове в северната част на Мали след преврата през 2012 г. Военната намеса от 2013 г., водена от бившата колониална сила Франция, изтласка екстремистите от тези градове. Франция и силите на ООН продължават да се борят с екстремистките бунтовници, които действат в селските райони и редовно атакуват пътища и градове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови