Високопоставен беглец от Пхенян разкрива как работи режимът на Ким Чен Ун

Мая Младенова Последна промяна на 11 октомври 2021 в 13:10 8951 2

Снимка BBC

Високопоставен беглец от режима на Ким Чен Ун разказа пред Би Би Си подробности за режима на севернокорейския диктатор.

Бившият агент на тайните служби на диктатора не разкрива истинското си име. Явява се пред камерата с черни очила и с кодово име "Ким". Към днешна дата той работи за службите в южнорейската столица Сеул, а журналистите от Би Би Си са успели да потвърдят самоличността му и отделни части от разказа му чрез други източници.

Тайните служби убиват критици на режима и са готови на всичко - вкл. на сделки с оръжия и наркотици, за да осигурят пари. Свидетелят разказва, че самият той е изпращал убийци на неудобни на режима, а една от задачите му била да изгради нарколаборатория.

Беглецът описва себе си като най-червения от червените, лоялен служител на комунизма. Но дори рангът на полковник и лоялността не гарантират сигурността в Северна Корея. През 2014 г. полковникът бяга, за да спаси живота си, след като започва прочистване на доверените хора на чичото на Ким Чен Ун. Новината за неговата екзекуция обиколи света.

Полковникът описва севернокорейския режим като отчаян да си осигури пари с всички възможни средства - от наркосделки до оръжейна търговия с Близкия Изток и Африка. А лидера окачествява като човек, решен да се докаже като боец.

През 2009 г. Северна Корея създава нова шпионска агенция, наречена Генерално разузнавателно бюро. По това време Ким Чен Ун е подготвян да наследи баща си, който е получил инсулт. Ръководител на бюрото е Ким Йон Чол, който остава един от най-доверените помощници на севернокорейския лидер.

Полковникът разказва, че през май 2009 г. по командната верига е дошла заповед за сформиране на "терористична работна група", която да убие бивш севернокорейски служител, дезертирал в Юга.

"За Ким Чен Ун това беше действие, което трябваше да удовлетвори върховния лидер (баща му)", казва свидетелят. Терористичната група е сформирана, за да убие тайно Хван Чм Йоп. "Аз лично ръководех и изпълнявах работата", допълва свидетелят.

Мишената е един от най-високопоставените дотогава представители на държавното ръководство. Един от главните архитекти на политиката на Северна Корея. През 1997 г. бяга в Южна Корея и това никога не му е простено. Опитът за убийство обаче не успява. В Сеул двама севернокорейци още излежават 10-годишни присъди за участие в него. Пхенян отрича да е замесен и казва, че това е постановка на южната ѝ съседка.

През 2010 г. южнокорейският кораб "Чеонан" е потопен от торпедо. Изгубени са 46 живота. Северна Корея отрича да е замесена. 

През ноември същата година десетки артилерийски снаряди са изстреляни по остров Йонпьон, Южна Корея. Убити са двама военни и двама цивилни. Според свидетеля той не е бил лично ангажиран с тези атаки, но в разузнаването в родината му те били повод за гордост и хвалби. Според него такива операции няма как да се случат без одобрение на най-високо ниво. В Северна Корея дори за строителството на нов път е нужно личното разрешение на лидера.

Той казва, че разузнаването инфилтрира активно агенти в Южна Корея.

Армия от хакери

По думите на полковника още през 80-те Северна Корея започва да подготвя компютърни специалисти за бъдеща кибервойна. Университетът Маранбон подбира умни деца от цялата страната и ги обучава шест години за това. 

Според Би Би Си британските служби имат данни, че севернокорейци стоят зад Lazarus Group, която проникна в данните на британската здравна система (NHS) през 2017. Същата група стои и зад хакерската атака на Sony Pictures от 2014.

Свидетелят разказва, че севернокорейските хакери били известни под името Офис за свръзка 414. Имали директна телефонна линия с диктатора.

Полковник "Ким" решил да говори сега, защото се надява да помогне на своите сънародници да се освободят от диктатурата и да живеят свободно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови