Ватиканът предупреди, че отказалите ваксина могат да загубят поста си

OFFNews 18 февруари 2021 в 15:36 2340 0

Снимка Wikimedia

Ватиканът е предупредил служителите си, че могат да загубят работата си, ако откажат да се ваксинират срещу COVID-19 без да имат здравословна причина, предаде Ройтерс.

В указ на кардинал Джузепе Бертело, изпълняващ функциите на губернатор на Ватикана, се казва, че "получаването на ваксина е отговорен избор" заради риска от нанасяне на вреди на други хора. 

Ватиканът, най-малката страна в света, има няколко хиляди служители, повечето от които живеят в Италия. Планът за ваксинация започна миналия месец, като 84-годишният Папа Франциск беше сред първите, които получиха доза ваксина срещу COVID-19. 

В указа от седем страници се казва, че тези, които по здравословни причини не могат да се ваксинират, могат да получат друга длъжност, с която контактът им с хора е по-малък, но ще получават същата заплата, дори новият пост да е по-нисък. 

Посочва се обаче, че служителите, които откажат да се ваксинират без да имат здравословна причина, ще бъдат засегнати от специална разпоредба от 2011 г. за правата и задълженията на служителите. В разпоредбата е посочено, че хората, които откажат "превантивни мерки", могат да бъдат подложени на "различна степен от последствия, които могат да доведат и до уволнение". Указът е подписан на 8 февруари, а впоследствие е публикуван на сайта на губернатора.

Папа Франциск е голям поддръжник на ваксинирането и на спирането на разпространението на COVID-19. "Това е етичен избор, защото залагате живота и здравето си, но залагате и живота и здравето на другите хора", каза той в интервю за италианска телевизия миналия месец. 

Междувременно, Ватиканът направи задължителна ваксинацията на журналисти, които ще пътуват с Папата до Ирак през март. 

Бертело, който подписа декрета, се зарази през декември и излезе в изолация. В страната има по-малко от 30 случая на коронавирус, а повечето са сред швейцарските гвардейци, които обитават казармени помещения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!