Ватиканът си купи хладилна камера, започва ваксинация в спешен порядък

OFFNews 02 януари 2021 в 17:32 2746 1

Снимка АП/БТА

Ватиканът - най-малката суверенна държава в света, очаква да получи достатъчно дози ваксина за COVID-19 през януари, за да ваксинира всички свои служители и жители, съобщава Ройтерс, като цитира официално съобщение.

Във Ватикана живеят около 450 души, включително папа Франциск, а няколкостотин от служителите му живеят в Рим, който заобикаля града държава.

„Вероятно е ваксините да пристигнат през втората седмица на януари в достатъчно количество, за да покрият нуждите на Светия престол и държавата Ватикан“, се казва в изявлението. Светият престол е управителният орган на Римокатолическата църква, който действа от територията на Ватикана.

Ватиканът заяви, че е купил хладилник за съхранение на дозите при свръхниска температура, което предполага,  че ще използва ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, която трябва да се съхранява при около минус 70 градуса по Целзий, допълва Ройтерс.

Ваксинациите ще започнат през втората половина на януари, като приоритет ще бъде даден на здравните работници и тези по сигурността, по-възрастните хора и персонала, който често контактува с обществеността.

Ваксинацията ще е на доброволни начала.

Папа Франциск е на 84, а част от единия му бял дроб е отстранена по време на боледуване, когато е бил младеж в родната си Аржентина, което го прави потенциално уязвим за болестта. Ватиканът не съобщава дали и кога ще бъде ваксиниран, пише Ройтерс.

Според данни, събрани от worldometers.info, до момента във Ватикана са регистрирани 27 случая на коронавирус и няма смъртни случаи. Двама ватикански кардинали са дали положителни резултати миналия месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!