Външно: Статутът на Йерусалим трябва да се договори с преговори

OFFNews 07 декември 2017 в 08:15 1734 0

Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии.

Всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес, гласи официалната позиция на българското Министерство на външните работи.

Изявлението на ведомството бе направено непосредствено след като американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел.

В качеството си на страна-членка на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с „Квартета” за Близкия изток, в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта на основата на принципа за две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност, заявиха още от МВнР.

След като стана ясно вчера, че президентът на САЩ ще признае града за столица на Израел, се отключи дипломатически ураган, а част от международната общност го предупреди за възможно влошаване на палестинско-израелския конфликт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови