Убит в навечерието на изборите кандидат спечели вота в еквадорския град Пуерто Лопес

OFFNews 07 февруари 2023 в 15:48 1745 0

Менендес

Снимка REVOLUCION CIUDADANA

Омар Менендес

Кандидатът за кмет на Еквадор, който бе убит няколко часа преди отварянето на избирателните секции, печели вота в град Пуерто Лопес. 41-годишният Омар Менендес бе застрелян в събота от въоръжени, нахлули в стаята, където той бе с организатори на предизборната си кампания.

При нападението бе убит и един тийнейджър. Полицията все още разследва възможния мотив за него, няма и задържани за фаталната стрелба, съобщава Би Би Си. Нападателите са избягали с мотоциклет.

Очаква се член на партията на Менендес да го замени като кмет.

Общинските избори се проведоха във време на ескалираща престъпност, свързана с нарастващото влияние на наркобандите в страната.

Омар Менендес не е единственият убит в навечерието на изборите политик. Две седмици по-рано бе застрелян и кандидатът за кмет на крайбрежния град Салинас Хулио Сесар Фарахио. Полицията е арестувала заподозрян за убийството, който преди това е заплашвал 45-годишния кандидат. Заподозреният наскоро е бил освободен от затвора след излежаване на присъда за трафик на наркотици, съобщават местните медии.

Президентът Гилермо Ласо осъди убийствата. Той е банкер и се бори с нарастващия брой престъпления в Еквадор. Ласо предложи редица промени в конституцията, които бяха представени на избирателите в неделя. Една от тях е да се разреши екстрадирането в чужбина на еквадорци, свързани с транснационалната организирана престъпност, ако срещу тях се води съдебен процес в друга държава или вече са осъдени задочно.

Тъй като много от затворите в Еквадор са препълнени, някои служители смятат, че екстрадирането на осъдени престъпници в затвори с максимална сигурност в Съединените щати би било по-безопасен и по-евтин вариант за правосъдна система на страната.

Съседна Колумбия измени конституцията си през 1997 г. и оттогава е изпратила в САЩ много известни наркобарони. Според колумбийски служители яростта, с която наркобароните се борят срещу екстрадирането си, подсказва, че те смятат присъдата в американски затвор - където нямат връзки и влияние върху надзирателите и директорите на затворите - за особено сурово наказание.

Но предложението за промяна на конституцията на Еквадор се провали с малко - 51% от избирателите го отхвърлиха.

Президентът Ласо заяви, че приема резултата, защото "когато народът говори, наш дълг е да го анализираме, разберем и приемем".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews