Тайван започна военни учения с бойна стрелба

OFFNews 09 август 2022 в 10:14 1924 0

Тайвански военни провеждат артилерийски учения с бойна стрелба в градчето Фаншан в Пингтунг, Южен Тайван, вторник, 9 август 2022 г.

Снимка БТА/АП

Тайвански военни провеждат артилерийски учения с бойна стрелба в градчето Фаншан в Пингтунг, Южен Тайван, вторник, 9 август 2022 г.

Тайван започна провеждането на военни учения с бойна стрелба в отговор на продължаващите военни китайски учения, които включват изстрелване на ракети във водите край острова.

На фона на увеличаващото се напрежение външният министър на Тайван Джоузеф Ву заяви днес, цитиран от АП, че Китай се стреми да контролира Южнокитайско и Източнокитайско море през Тайванския проток, описвайки по-голямата амбиция на Пекин – да се наруши статуквото в Азиатско-тихоокеанския регион и да се попречи на други държави да помагат на самоуправляващия се остров с население 23 милиона души.

На пресконференцията си Ву обясни, че тайванските учения целят да проверят бойната готовност.

Китайските власти твърдят, че ученията им са били предизвикани от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван миналата седмица, но Ву заяви, че Китай използва посещението ѝ като претекст.

След посещението Китай забрани вноса на някои тайвански храни и прекъсна диалога със САЩ по няколко въпроса, включително изменението на климата.

Ву каза още, че Китай цели да анексира Република Тайван, която обявява за своя територия.

Понастоящем Тайван е 22-рата икономика в света.

„Ученията са репетиция за нахлуване на острова. С тях Китай се стреми да попречи на други държави да му се притекат на помощ“ - каза Ву, цитиран от АП.

Ученията показвали и "геостратегическите амбиции на Китай отвъд Тайван“.

„Китай няма право да се намесва или да променя“ демократичния процес на тайванския народ или взаимодействието му с други държави, каза още той и допълни, че Тайван и континенталната част на страната са отделни юрисдикции, като "нито една от тях не е подчинена на другата".

От четвъртък насам Китай изпрати военни кораби и самолети през средната линия в Тайванския проток и изстреля ракети във водите около острова. Пренебрегвайки призивите за успокояване на напрежението, Пекин удължи ученията, които се равняват на блокада, без да обяви кога ще приключат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови