Системен проблем: Останаха ли в Украйна олигарси и пречат ли за членството й в ЕС

OFFNews 14 декември 2023 в 10:37 1796 0

олигарси

Снимка УНИАН

През февруари 2023 г. Володимир Зеленски заяви, че е "унищожил олигарсите" в Украйна. Така той обобщи резултатите от почти четиригодишния си мандат като президент.

Шест месеца след тези изявления Венецианската комисия разкритикува президентския закон "За предотвратяване на заплахите за националната сигурност, свързани с прекомерното влияние на лица със значителна икономическа или политическа тежест в обществения живот (олигарси)", който сега се нарича закон за деолигархизацията, съобщава Би Би Си.

Юристите на комисията изтъкнаха, че законът е твърде персонализиран, и препоръчаха да бъде спрян. Властите се съгласиха с това и се отказаха от създаването на публичен регистър на олигарсите, в който се планираше да бъдат включени повече от 80 крупни бизнесмени.

В доклад от ноември Европейската комисия посочи недостатъчния напредък в намаляването на олигархичното влияние сред трите проблемни области, които Украйна трябва да преодолее, за да започне преговори за присъединяване към ЕС.

В същото време обаче състоянието и влиянието на тези, които обикновено се наричат олигарси в Украйна, значително намаляха за почти две години война.

Олигархичен капитал

Тъй като законът, който съдържаше определението на понятието "олигарх" и критериите, по които те трябваше да бъдат включени в регистъра, беше разкритикуван в Европейския съюз, сега можем да говорим само за "неюридическо определение на олигарха като лице, което притежава значителни активи и медийни ресурси и оказва влияние върху ситуацията в страната", обяснява Владимир Ланда, експерт от базирания в Киев Център за икономическа стратегия (CES).

Поради продължаващата война оценката на състоянието на олигарсите може да бъде значително изкривена, а номиналната стойност на активите не винаги отразява реалната, допълва той.

Въпреки това в последното си проучване икономистите от CES са успели да оценят дяловете на различните видове капитал в украинската икономика, включително и на олигархичния.

CES анализира капитала на 300 от най-големите украински компании, както и на държавни и общински предприятия, и моделира разпределението им по видове капитал.

Според Володимир Ланда, един от авторите на изследването, днес олигархичният капитал представлява една пета - 21%, от общия капитал на страната.

Според експерта на CAS Владимир Дубровски все още е рано да се твърди, че олигархичната система е унищожена, както отчете президентът Зеленски преди почти година.

"Олигарсите, както и корупцията, не са някакви явления, съществуващи сами по себе си. Те са проявление на системни проблеми, които съществуват в страната. И те не са изчезнали. Защото преплитането на бизнеса и властта, ако не на централно, то на местно ниво, остава. Влиянието на олигарсите обаче е намаляло и те осъзнават, че сега не е моментът да прокарват политическите си интереси", казва Дубровски.

Владимир Ланда смята, че делът на олигархичния капитал вероятно ще се промени по обективни причини.

"Виждаме, че през последните години не са се появили нови олигарси. Повечето от тях натрупаха капитала си по време на приватизацията през 90-те години, а последните се появиха може би по време на управлението на Виктор Янукович, т.е. преди повече от 10 г.", казва икономистът.

Структурата на капитала също се променя.

"Развива се ново поколение предприятия, по-специално ИТ компании. Нито една от тях не беше забелязана по време на олигархичната приватизация през 90-те години, те се развиват благодарение на собствените си таланти", добавя Ланда.

Настъпила ли е частична деолигархизация?

Тези, които обикновено се наричат олигарси в Украйна, не се възприемат като такива.

Ринат Ахметов нарича себе си "най-големият частен инвеститор, работодател и данъкоплатец", Виктор Пинчук се смята за "бизнесмен и филантроп". Други бизнесмени, които традиционно се смятат за олигарси и които вероятно ще бъдат включени в регистъра на олигарсите, изготвен от Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО), също отричат да принадлежат към олигархичната класа: Игор Коломойски, Петро Порошенко, Юрий Костюк, Константин Жеваго, Александър Ярославски и семейство Герег.

След препоръката на Венецианската комисия за суспендиране на антиолигархичния закон най-богатите бизнесмени получиха допълнителни причини да не се смятат за олигарси.

Зеленски и екипът му обаче са уверени, че дори самият факт на приемането на закона е помогнал за намаляване на техните апетити.

"Убеден съм, че кланът на олигарсите е най-голямото зло, довело до държавата, която имаме сега. Този изкривен модел на икономиката, изкуственото управление на страната доведоха до това, че Украйна получи етикета на много корумпирана страна, който трябва да скъсаме с кръв", уверява председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук в интервю за Радио "Свобода".

В началото на мандата си като президент Володимир Зеленски често канеше на разговори олигарси. Снимка: Офис на президента

Той е убеден, че законът за деолигархизацията, въпреки критиките към него от страна на европейските институции, е променил частично статута на олигарсите, тъй като някои от тях са започнали да се отказват от собствеността си.

Най-богатият от бизнесмените, Ринат Ахметов, през лятото на 2022 г., когато предстоеше началото на регистъра на олигарсите, спря издаването на печатни медии, които принадлежаха на неговата корпорация SCM, както и отмени лицензите на Media Group Ukraine и по този начин намали шансовете си да бъде включен в него.

Петро Порошенко промени и статута на телевизионните канали "Пятий" и "Правая". Както самият той, така и холдингът "Свободни медии", който придоби телевизионните канали, признаха, че това се е наложило поради изискванията на закона за олигарсите.

Основните загуби на активите на олигарсите обаче са свързани с войната. Най-големи загуби са претърпели Ринат Ахметов и Игор Коломойски.

Украинският Forbes е изчислил, че активите на Ахметов са намалели с 64%, той е загубил 8,8 млрд. долара. Най-големият от тях е заводът за желязо и стомана "Илич" в Мариупол. Мариуполският металургичен комбинат "Илич" и "Азовстал" са унищожени, а енергийните компании, които са част от ДТЕК, са претърпели щети заради руските ракетни удари.

Активите на Игор Коломойски също са се свили - най-вече след национализацията на Укрнафта и Укртатнафта. Той загуби около един милиард долара, а сега състоянието му се оценява на около 800 милиона.

Загубата на "Укрнафта" и "Укртатнафта" ощетява и неговия бизнес партньор Хенадий Боголюбов.

Що се отнася до други крупни бизнес лидери, които са смятани за олигарси, макар че загубиха активи, тези загуби не бяха толкова значими.

Металургичният бизнес на Виктор Пинчук и хранителният на Петро Порошенко се намират предимно в райони, където няма военни действия, така че те не спряха работа.

В списъка на богатите попаднаха собствениците на веригата Epicentre Александър и Халина Гереги, както и земеделският магнат Юрий Костюк, чийто бизнес пострада в началото на войната. Въпреки това спадът в доходите им не е толкова голям, колкото този на Ахметов или Коломойски.

Какво следва?

Венецианската комисия констатира, че законът за деолигархизацията е концептуално погрешен и посъветва да не се променя, а да се създаде система от правила, която да направи невъзможно появата на олигарси.

Това би наложило приемането на десетки закони в областта на съдебната система, борбата с корупцията, прането на пари, обществените поръчки, данъците и финансирането на партиите. А това може да отнеме много време.

Не може да се каже, че Украйна не е направила нищо през последните години. По-рано в междинните си доклади Европейската комисия посочи известен напредък. Дори в последните седмици преди срещата на върха на ЕС, която започва днес в Брюксел, парламентът прие много закони, препоръчани от европейските институции.

Официален Киев се надява, че ЕС ще оцени вече предприетите от страната стъпки и началото на преговорите за присъединяване няма да бъде блокирано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика