Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Синът на губернатора на Красноярск е задържан по обвинение в кражба на военни технологии

OFFNews 20 октомври 2022 в 10:57 3581 1

Ус

Снимка Телеграм

Артьом Ус

Прокуратурата на САЩ повдигна обвинения на петима руски граждани за нарушаване на санкциите и други престъпления. Един от тях е синът на губернатора на Красноярск Артьом Ус. Той е задържан в Италия, а САЩ искат екстрадицията му, съобщи Би Би Си.

Освен Артьом Ус, съдът обвинява Юрий Орехов, Светлана Кузургашева, Тимофей Телегин и Сергей Туляков, както и двама търговци на петрол от Венецуела. Според сайта на прокуратурата Орехов е бил задържан в Германия.

Обвиняемите "са подпомагали олигарсите в престъпната им дейност и са организирали сложна схема за незаконно придобиване на американски военни технологии и санкциониран венецуелски петрол чрез огромен брой транзакции, включващи фиктивни компании и криптовалута", заяви федералният прокурор на Източния окръг Брин Пийз.

Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите са заплашени с до 30 г. затвор.

Губернаторът на Красноярския край Александър Ус заяви в своя канал в Телеграм, че обвиненията срещу сина му са "политически оцветени".

"Доставката на петролни продукти, обществено достъпно оборудване и технически средства, които се продават и купуват свободно по целия свят, изведнъж е обявена за незаконна от американските власти. Защо? Само защото е в полза на Русия. Политическият подтекст на тези обвинения е очевиден", каза той.

Това е втората новина в рамките на деня за задържането на сина на виден руски служител - по-рано беше съобщено, че синът на бившия ръководител на руските железници е бил арестуван в Норвегия.

Според обвинителния акт Орехов е съсобственик и един от директорите на Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH (NDA GmbH), частно дружество за търговия с промишлено оборудване и суровини със седалище в Хамбург.

Друг собственик е Артьом Александрович Ус, който според "Комерсант" е завършил юридическия факултет на Сибирския федерален университет и е притежавал няколко компании в Русия и в чужбина. Според съобщения в медиите в Сардиния Ус-младши притежава два хотела.

Кузургашева ръководи една от фиктивните компании, участващи в престъпната схема, и работи за базирано в Хамбург дружество под ръководството на Орехов. Според американските прокурори, използвайки GmdH като прикритие, Орехов и Кузургашева са намерили и закупили военно оборудване или оборудване с двойна употреба, произведено в САЩ, включително усъвършенствани полупроводници и микропроцесори, използвани в изтребители, ракетни системи, прецизни боеприпаси, радари и сателити.

Тези устройства са изпратени на руски крайни потребители, включително на поднадзорни дружества, контролирани от Телегин и Туляков, като "Радиоавтоматика", "Радиоекспорт" и "Абтроникс", които обслужват руския отбранителен сектор.

Според изданието Agencja за 2 г. компаниите на Ус и Орехов са доставили в Русия оборудване на стойност най-малко 5 млн. евро. Става дума за доставките на Network Technologies, която до 2018 г. се наричаше "Радиоекспорт".

Според федералните прокурори в Бруклин някои електронни компоненти, закупени от руските граждани Юрий Орехов и Светлана Кузургашева, са открити в образци от руски оръжия, иззети на бойното поле в Украйна.

През 2019 г. Орехов пътува до САЩ, за да закупи части, използвани в руските изтребители Сухой и американските F-22 Raptor.

Прокуратурата твърди, че Орехов и Ус са използвали GmbG като прикритие за контрабанда на стотици милиони барела венецуелски петрол за руски и китайски купувачи, включително руска алуминиева компания, контролирана от санкциониран олигарх, и най-големия в света нефто- и газопреработващ и нефтохимически конгломерат, базиран в Пекин.

Обвиняемите венецуелци Хуан Фернандо Серано Понсе и Хуан Карлос Сото се предполага, че са посредничили при сделки на стойност милиони долари между държавната петролна и газова компания на Венецуела и NDA GmbH. Тези транзакции са извършени чрез заплетен лабиринт от фиктивни дружества и банкови сметки.

Ако се вярва на прокурорите, Орехов открито е признал пред Серано Понсе, че действа от името на руски олигарх, на когото са наложени санкции.

Операцията включва използване на фиктивни товарителници и деактивиране на GPS навигацията на супертанкери, за да се прикрие произходът на венецуелския петрол.

Плащанията към Орехов и хамбургската компания на Ус често се извършват в долари чрез американски банки и кореспондентски сметки, което прави руснаците обект на американския закон за пране на пари. Според прокуратурата обвиняемите са използвали и куриери в Русия и Латинска Америка, за да пренасят пари в брой, а също така са извършвали преводи на стойност няколко милиона долара в криптовалута.

Ако се съди по изобилието от цитати в съдебните документи, разследващите вероятно са имали достъп до разговорите и кореспонденцията на обвиняемите от доста време, което значително е обогатило доказателствената база на бруклинските прокурори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

1

редовно четящ

20.10 2022 в 14:12

Рашистите освен да крадат, друго не могат да направят в областа на военните технологии. И на всички други технологии.
 
X

Да помогнем на украинските деца!