Шефчович: Не виждам как Газпром ще пренасочи тези обеми газ през Турция

OFFNews 13 февруари 2015 в 23:57 6224 8

Решението за проекта „Южен поток” е на Русия. Ние заявихме, че „Южен поток” може да бъде построен само ако са спазени европейските закони. Водихме консултации с руските власти и после изведнъж разбрахме, че проектът е отменен. Разговорите с Москва бяха трудни. Предложихме среща на ниво експерти и тя се състоя. После обаче разбрахме, че Москва се е обърнала към Световната организация по търговия и е изразила съмнения за валидността на европейското законодателство. Последва ескалация на драматичните събития в Източна Украйна. След това се стигна до съобщението, че Русия спира проекта.

Това коментира пред БНТ Марош Шефчович - заместник-председателят на ЕК, отговорен за енергийния съюз.

Ние бяхме готови да сътрудничим с Москва и да ги запознаем как проектът може да стане съвместим с европейското законодателство. Имаме доставки на газ от Норвегия, Алжир и други части на света. Никой не е имал проблем да спазва европейското законодателство, какъвто е случаят с "Газпром". Казах на руските ни партньори: „Представяте ли си някой да построи такъв голям газопровод в Русия, без да спазва руското законодателство? Не бихте го допуснали!” Ние демонстрирахме добра воля и готовност да обсъдим нещата, но в крайна сметка те решиха да отменят проекта, каза заместник-председателят на ЕК.

Видяхме как Газпром си сменяше позицията. Първо беше отменен „Южен поток”, после изведнъж дойде идеята за „Турски поток”. Питахме руската страна как си представят икономическата жизненост на проекта, понеже не виждаме как Газпром ще пренасочи тези обеми газ през Турция. Не трябва да се забравят и дългосрочните договори с европейските държави. В тях ясно е посочено мястото за доставка на газ. Това определено не е турско-гръцката граница, каза Шефчович.

Всяка държава, включително и България, трябва да има достъп до три различни източника на газ. Трябва да сме много повече устойчиви и като регион, и като Европейски съюз. Това означава, че се нуждаем от повече технически възможности да си оказваме помощ, когато ситуацията е по–трудна. Това ще ни помогне да водим по-успешни преговори с такива големи доставчици като „Газпром”, коментира той.

Подкрепяме идеята за изграждане на „газови хъбове”, защото това ще повиши енергийната сигурност на региона. Държим тези разпределителни центрове да бъдат изградени по един прозрачен начин, да бъдат ликвидни и да ползват модерни методи за ценообразуване на газа. Обсъдихме всичко това с българските партньори и им предложихме техническа и правна помощ. Много се радвам, че и други представители на региона участваха в разговорите. Нали знаете, когато една страна започне да строи газов център, той е важен не само за нея, но и за съседните държави. Регионалните партньори трябва да участват в това начинание и да са съгласни с него, каза заместник-председателят на ЕК.

За първи път бях в България с годеницата ми, сега е моя съпруга. Беше отдавна, минаха повече от 20 години. Тогава ходихме в Китен. После сме ходили в Слънчев бряг с дъщерите ни. Трябва да ви кажа, че атмосферата беше прекрасна. Видяхме как България се развива много бързо и с голямо удоволствие идваме през лятото. Разбира се, че ще дойдем пак. Пак ще доведем дъщерите ни, защото те страшно харесват вашите клубове, дискотеки и нощния живот. Обаче той подхожда повече на двайсетгодишните, а не нас, които сме към 50-те, каза още Шефчович, който е от Словакия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови