Северна Корея лекува коронавируса с чай и солена вода

OFFNews 20 май 2022 в 11:53 2600 0

Северна Корея се бори с разпространението на COVID-19 сред неваксинираното си население, което няма достъп до ефективни антивирусни лекарства, съобщава Би Би Си, следейки развитието на епидемичната ситуация в най-тежката диктатура в света.

В началото на 2020 година Пхенян затвори границите си в опит да спре навлизането на пандемията, осъзнавайки ниския си капацитет за борба с нея.

Досега страната не е поискала външна медицинска помощ.

Междувременно държавните медии на Северна Корея излизат с препоръки за традиционни лекове срещу болестта, която наричат "треска". На хората с леки симптоми се препоръчва чай - от джинджифил, живовлек или върбови листа. 

Тези напитки могат да облекчат симптомите и обезводняването, но не лекуват самия вирус, отбелязва Би Би Си.

Разпространени бяха и интервюта, които препоръчват гаргара със солена вода сутрин и вечер. "Тонове сол са изпратени в Пхенян за направата на "антисептичен разтвор", докладват държавната информационна агенция.

Солените разтвори действително спират разпространението на някои вируси, но няма убедителни доказателства, че са толкова ефективни срещу COVID-19. Covid заразява главно чрез вдишване на малки капчици във въздуха през носа и устата, така че гаргарата атакува само една точка на проникване. А веднъж попаднал в организма, вирусът се репликира и се разпространява дълбоко в органите, докъдето не може да стигне нито една гаргара, допълва Би Би Си.

Държавната телевизия на Северна Корея съветва пациентите са приемат ибупрофен, както и амоксицилин и други антибиотици.

Здравната система на Северна Корея е изградена така, че да предлага безплатни медицински грижи - от основни услуги на ниво село до специализирано лечение в държавни болници (обикновено в градските центрове). През последните години обаче икономиката се свива заради санкциите и екстремните климатични условия, като например сушата. Затварянето на границите на страната и строгите мерки за блокиране също са оказали вредно въздействие.

Смята се, че здравната система, която е особено слаба извън Пхенян, страда от недостиг на персонал, лекарства и оборудване.

В доклад за ООН от миналата година се казва: "Някои от заводите за лекарства, ваксини и медицинска апаратура не достигат нивото на добрите практики на СЗО [Световната здравна организация] и не отговарят и на местното търсене."

Много севернокорейски дезертьори в Южна Корея разказват, че им се налага да плащат за лекарства или че лечението и лекарствата са ограничени до привилегировани членове на управляващата партия.

Държавните медии обаче твърдят, че в момента производството се увеличава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови