Ким упрекна здравните служители, че не се справят със случаите на ''треска''

Янка Петкова 18 май 2022 в 09:40 1440 0

Снимка БТА/АП

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун осъди отговора на страната си на първото потвърдено огнище на COVID-19 като "незрял", обвинявайки здравните служители в "неадекватност и инерция", докато случаите на "треска" в страната се увеличават, предаде Ройтерс.

Страната отчете още 232 880 души със симптоми на треска и нови шест смъртни случая, след откриването на огнище миналата седмица. Не се посочва колко хора са дали положителна проба за COVID-19. 

Северна Корея обяви първи взрив на COVID-19, Ким наложи национален локдаун

На заседание на Политбюро на управляващата Работническа партия във вторник, Ким заяви, че "незрелостта на държавния капацитет за справяне с кризата" увеличава "сложността и трудностите" в борбата с пандемията, според държавната информационна агенция.

От първото съобщение за огнище на COVID-19, Северна Корея обяви 1,72 милиона пациенти със симптоми на треска, включително 62 смъртни случая към вторник вечерта.

Пхенян съобщи за 21 починали с "висока температура"

Въпреки данните севернокорейският лидер обяви, че ситуацията с вируса в страната приема „благоприятен обрат“, добавяйки, че на партийната среща е било обсъдено „запазването на добрия шанс в цялостния фронт за предотвратяване на епидемията“.

Агенцията не уточнява на какво основание лидерът е стигнал до положителна оценка. Страната не е започнала масови ваксинации и има ограничени възможности за тестване, което кара мнозина експерти да се тревожат, че трудно може да се оцени какъв е обхватът на заразените и колко бързо се разпространява болестта.

В страната вече се изграждат допълнителни съоръжения за карантиниране на заразени, работи се за подобряване на логистиката по събиране, транспортиране и изследване на проби от заразени.

Още осем починали и над 390 000 с ''повишена температура'' в Северна Корея

Държавната информационна агенция съобщава още, че медиците са разработили ръководство за лечение на COVID-19, което да предотврати проблеми, възникващи от неправилна употреба на лекарства.

Според съобщението длъжностни лица и изследователи са увеличили усилията за „масово разработване и производство на лекарства, ефективни при лечението на злокачествената вирусна инфекция и установяване на по-рационални методи за диагностика и лечение“. Подробности за конкретни лекарства не се съобщават. 

В опит да овладее разпространението на инфекцията, Северна Корея мобилизира въоръжените си сили, включително 3000 военномедицински служители. Те трябва да осигуряват 24-часова доставка на лекарства. Други 500 групи ще реагират при потвърждаване на случаи и лечение на пациенти, съобщиха държавните медии.

Говорител на Службата на ООН за правата на човека каза във вторник, че мерките, предприети от Пхенян за борба с COVID-19, могат да имат "пагубни" последици за човешките права в страната, тъй като наложеният локдаун ще създаде проблем със снабдяването с храна, възможността за социални контакти, задоволяването на основни човешки потребности.

Южна Корея предложи да изпрати медицински доставки, включително ваксини, маски и тестови комплекти, както и да окаже техническо сътрудничество, но Пхенян все още не е отговорил, пише Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови