Съветът за сигурност към ООН заседава за химическата атака в Сирия

OFFNews 09 април 2018 в 08:31 3236 2

Съветът за сигурност към ООН ще заседава във връзка с появилата се информация, че в сирийския град Дума е проведено химическо нападение.

Военно летище, контролирано от правителствените сили на Башар Асад, беше ударено при въздушна атака. Според сирийската информационна агенция САНА, за нападението са отговорни Съединените щати.

Пентагона категорични отхвърли обвиненията. Междувременно в град Дума започна евакуацията на цивилни и бунтовници. Според споразумение между силите на Асад и сирийската опозиция, бунтовниците ще освободят позициите си в града и ще пуснат всички военнопленници. 

Първо Русия вчера поиска свикване на съвета заради "международни заплахи за мира и сигурността", макар че конкретната тема за обсъждането не е съвсем ясна, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс. Веднага след това САЩ, Франция, Великобритания, Швеция, Полша, Холандия, Кувейт, Перу и Кот д'Ивоар също поискаха заседание на съвета за обсъждане на атаки с химическо оръжие в Сирия.

Председателят на съвета през април - посланикът на Перу, първоначално насрочи за понеделник сутринта заседание относно химическата атака, и друго заседание за понеделник следобед по искането на Русия. Дипломати обаче съобщиха, че Русия настоява нейната среща да бъде първа, защото нейното искане е подадено по-рано. Възможно е и заседанието да бъде само едно. 

Междувременно френският президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп осъди химическите атаки в Сирия, се казва в съобщение, поместено на сайта на френския държавен глава, предаде ТАСС. Двамата президенти са си разменили информация, която "потвърждава използването на химическо оръжие" и са настояли "всички виновни за това да бъдат установени", уточнява БТА.  В изявление от Белия дом във Вашингтон, цитирано от Франс прес, се казва, че в телефонния си разговор двамата държавни глави са се обявили за "общ и силен отговор" и че държат режима в Дамаск за отговорен "за тези продължаващи нарушения на човешките права".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови