Американски десант. В Александруполис ще прехвърлят военна техника с влак и по шосе през България

OFFNews 28 февруари 2023 в 21:27 19663 3

Снимка Та нея

Нов американски военен десант започна във вторник на летище „Димокритис“ в гръцкия град Александруполис. Очаква се в Западна Тракия да пристигнат над 200 военнослужещи и цивилни от САЩ, които по-късно ще участват в транспортирането на военна техника в Централна Европа към зоната на военния конфликт в Украйна, съобщи гръцкят „Та неа“.

Според изданието постепенно броят на американските военнослужещи в Западна Тракия ще нараства и може да достигне 400 души. Задачата им е да подготвят военното оборудване, което ще пристига с кораби на пристанището в Дедеагач за по-нататъшен транспорт.

Предвижда се прехвърлянето на въоръжението да стане с железопътен и шосеен транспорт към Североизточна Европа към местата на дислокация на американски сили и части на НАТО. В частност военните транспорти ще включват бронирана и друга военна техника и бойни хеликоптери.

По обратния път ще вървят транспорти с повредена при бойните действия в Украйна техника, която подлежи на ремонт – тя ще бъде натоварена и изпратена в САЩ. Първият кораб с повредена техника трябва да отплава от Александруполис идната събота.

Американският персонал, който пристига в Александруполис, ще бъде настанен в лагера „Янули“, както е предвидено в гръцко-американското споразумение за сътрудничество в отбраната (MDCA). Вече са формирани съответните битови пространства, в които ще се разположат американците по време на логистичната операция.

Очаква се цялата мисия да продължи до лятото, което означава, че голям брой американци – цивилни и военни, ще останат да живеят за дълго в Александруполис, посочва „Та неа“.

За десанта пише и турският вестник "Миллиет". Властите в Анкара следят внимателно американската активност в Западна Тракия, а през януари турският президент Реджеп Таип Ердоган коментира, че САЩ превръщат Гърция в американски военен лагер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

3

Diogen

01.03 2023 в 02:09

Времето на орките в Украйна е преброено. Солидна част от тази техника ще бъде доставена на Украйна. А полсе - Путлер да си купува парашутни гащи и да се надява, че ще духа вятър. Та да го отвее при другата откачалка в Северна Корея. Щото друго място за него не остана.

5330

2

deyan_h

01.03 2023 в 00:55

Е, редактирането на преводни текстове, пък и обикновената грамотност на момичетата, никога не е било силна страна на Офнюза...)) интересно е "идната събота" т.е., има транспортирана, събрана и в достатъчно количество да натовари кораб, достатъчно ценна техника, че да си струва ремонта... При това логистично рамо... Не бих очаквал...))

-685

1

Козин Човков

28.02 2023 в 22:01

Колко неграмотно написана статия. Потанатъшен, По-обратния път, голям брой американци – цивилни и военни ще останат да живеят за (без запетайка).

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика