Руснаците делят света на "приятели" и "врагове" и ценят високо агресията

Deutsche Welle Последна промяна на 13 август 2014 в 13:55 5067 22

Снимка: Информационный центр КПРФ

Интервю на "Дойче Веле" с директора на Центъра за анализи "Юрий Левада" Алексей Гражданкин:

Дойче веле: Промени ли се оценката на руското общество за събитията във военния конфликт в Източна Украйна след анексирането на Крим?

Алексей Гражданкин: Няма съществена промяна в отношението на руснаците към действията на украинските власти. Руското население смята, че Киев воюва срещу населението в източните области на Украйна. Това се потвърждава и от данните в проучване, проведено от Центъра за анализи "Левада". Руснаците обаче показват известна умора от събитията в Източна Украйна. Има промени в нагласите на хората относно бъдещето на Източна Украйна. През последните три месеца процентът на хората, които смятат, че регионът трябва да се присъедини към Русия, е намалял от 35 на 23 на сто. Същевременно 41 процента от участниците в допитванията смятат, че Донецка и Луганска области трябва да станат независими държави. И въпреки че в съзнанието на руснаците войната на "опълченците" в Украйна е справедливо дело, рязко намалява броят на хората, които се застъпват за руска намеса в този конфликт - от 74% на 55 на сто.

ДВ: Как си обяснявате това развитие?

АГ: Хората започнаха да осъзнават последиците от активните бойни действия за присъединяване на украински области към Русия. Те разбират, че това може да доведе до изостряне на положението в региона и по света. В техните представи ескалацията на насилието може да доведе, ако не до световна, то поне до локална война, каквато руснаците разбира се не желаят. Върху настроенията на руснаците влияят също и маневрите на Путин, който се отказа от идеята за пряка военна намеса на Русия в украинския конфликт. Вероятно по тази причина намаля и броят на поддръжниците на "опълченците" в Източна Украйна. Значително спадна и броят на поддръжниците на пряката военна намеса - от 40 на сто до 26 процента. И това обаче е много висок процент, защото означава, че една четвърт от руснаците са войнствено настроени.

ДВ: Много руснаци се информират за бойните действия само от репортажите на руската телевизия...

АГ: Начинът, по който руските медии представят ситуацията в Източна Украйна, не може да не предизвика възмущение у руснаците. Същото възмущение предизвикват бомбардировките срещу мирното население - където и да е по света. Трябва да отбележа, че телевизията е само катализатор за възприемането на събитията. Информационните кампании могат да въздействат върху съзнанието, но мнозинството руснаци има вече изградена представа за света. Изходните позиции за тази представа съществуват отдавна. Руското население възприема отрицателно реториката на ограничението. То не приема забраната за ползване на руския език, или пък нарушаването на правата на рускоезичните граждани. Държавната пропаганда подклажда тези настроения, но тя не е техен източник. Тези представи са се наслагвали много дълго време в съзнанието на руснаците.

ДВ: Западът наложи строги санкции срещу Русия, а рейтингът на Путин се покачи с един процент до 87 на сто. Защо?

АГ: По този начин руският електорат реагира на степента на активност на лидера си, на неговата твърдост и ефикасността на ответните му действия. Колкото по-твърди са изявленията на Путин, толкова повече нараства одобрението сред обществото за него - както по отношение на вътрешното "затягане на гайките", така и относно агресивността на външната политика. Руското общество високо цени агресията. Ето защо твърдата реакция на властите, като започнем от анексията на Крим и стигнем до ответните руски санкции, увеличава симпатиите на руснаците към техния лидер.

ДВ: Как реагират руските граждани на наложените от Запада санкции на страната?

АГ: 38 процента от тях смятат, че санкциите на ЕС и САЩ ще засегнат силно преди всичко политическия, културния и научния елит на Русия. В действителност мнозинството от населението няма никакви планове за пътуване и отпуска в чужбина, въпреки че две трети от руснаците никога не са били на Запад. Доходите на много руснаци изобщо не стигат за покупката на вносни хранителни стоки. Така че голямата част от анкетираните смятат себе си по-скоро за наблюдатели на прилагането на санкциите и ги окачествяват като санкции срещу Русия като цяло.

ДВ: Как се променя в тази връзка отношението към Запада?

АГ: Резултатите от последната анкета показват рекордно влошаване на показателите. През месец юли само 17 процента от руснаците са имали положително отношение към САЩ, а цели 74 на сто са с негативна нагласа. Картината в отношението към ЕС не е много по-различна: 26 процента са положителните, а 60 процента отрицателните оценки. Руснаците не смятат, че са виновни за спора с Украйна и не могат да се съгласят със становището на Запада, че Русия е агресор в този конфликт. В съзнанието на мнозинството руснаци новите власти в Киев са "радикали", които в Русия обикновено наричат "фашисти". А това изключва и всякаква възможност за диалог с тях.

ДВ: И Русия продължава да "воюва" и днес?

АГ: Да. Такава травма съществува в руското обществено съзнание и тя е свързана с Втората световна война. И до ден днешен в съзнанието на руснаците съществува разделението на "приятели" и "врагове". Те разглеждат случващото се днес през призмата на войната. Макар че в Украйна няма антируски демонстрации и други прояви, руснаците делят всичко на "свои" и "чужди". Единственият радостен факт е, че все повече руснаци се преориентират и се застъпват за бързо потушаване на бушуващия пожар в Източна Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.08 2014 в 08:24

Да не би САЩ да не делят страните на приятелски и вражески, за какво правят тая система ПРО, да не говорим че гледат страните, като ресурси и просто им спретват революция докато им вземат всичките природни богатства.
Както е тръгнало, ако света не ги спре, няма да им правят и революции вече, направо ще ги колонизират, поробват и ще им взимат всичко, сега петрол и газ и въглища, после ще им взимат водите. Трябва човек съвсем да е обезумял и облъчен да не различава какво се случва в света и защо богатите страни са богати?

13.08 2014 в 20:38


До LudLustrator!

Щом ти го казваш, значи е така, нали знаеш, че винаги имаш едно скромно “+“ от мен!

М/У другото се познавам с много руснаци и то от години, а те всичките говорят доста добре, дори и английски, сега като се замисля, ами те сигурно не са били руснаци, а предрешени........хамериканци!:)))))))))

Гледам и доста руски филми(хамериканските ги приключих общо взето, защото тъпнята и демагогията стигнаха до невиждани низини!)и учудващо имат доста богат език(сигурно са се снимали.....хамерикански актьори.

В интерес на истината най-доброто кино в момента отново си остава европейското, голям фен съм на скандинавското кино.

Предполагам, че като съвременен човек си теглиш САМО за лична употреба естествено филми и музика от НАЙ-ГОЛЕМИЯ ТРАКЕР В СВЕТА –rutracker.org(м/у другото има и много американски потребители които са доста по-големи реалисти от нашите демократи.)

Та интимната ми мисъл е, че много активно участвам във Форума и съм с много добри впечатления и от младите руснаци, украйнци,........те много добре знаят какво става в целия свят и повярвай ми ИСКРЕНО се забавляват!

13.08 2014 в 20:04

И продължават да лъжат гадовете ето ви поредните истини от руските медии
http://www.examiner.com/list/russia-s-top-100-lies-about-ukraine

13.08 2014 в 18:37

//ОЧАКВАМ СКОРО ДА ВИДЯ СТАТИЯ И ЗА ТОВА, ЧЕ РУСНАЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ//

Определено не могат да говорят, дебилните алкаши използват около 50 думи, като по-голямата част с мать, хуй и производните, ако имаш съмнения мога да извадя достатъчно клипове от мрежата.

13.08 2014 в 17:55


- Папа, а кто такой Путин?
- Рано, сынок, тебе еще такие слова знать.
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-а-а-а!

13.08 2014 в 17:00

Интересен материал и, струва ни се, обективен. Вярвяме на това, което сме видели с очите си и пипнали с ръцете си. В този смисъл имаме не малък личен опит от СССР преди 1990.
Знаем, че извън Москва и Ленинград мнозинството руснаци дори се затрудняваха с латинските букви, та какви знания, каква информация за това, което става зад кордона (в чужбина). Не вярваме и сега да е по-различно, там трудно нещо се променя.

13.08 2014 в 16:54

//вно без да си дава сметка, че в единия случай става дума за държавна политика, а вдругия - за настроения сред населението.

Влади, искаш да кажеш че политиците в САЩ не отразяват настроенията на народа ли?
Тоест правят разни неща, въпреки че народа не иска баш такива неща да се правят,но те не го слушат, а междувременно хората пак гласуват за тях, тъй като на разположение има само 2 партии?

13.08 2014 в 16:43

Сашко пак се разрева в стил "А вие пък що биете негрите?" :D Явно без да си дава сметка, че в единия случай става дума за държавна политика, а вдругия - за настроения сред населението. Да не говорим, че Америка през последните 20 години започна САМА само една война - в Ирак. И заради тая война сега бензинът му не е 10 лева/литър, а само 3. Ма толкова си може!

13.08 2014 в 16:38

Бабке, не пишат, че е в борда на директорите, но определено е сред ключовите фигури:

http://www.levada.ru/search/node/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B9%20%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D 0%BD%D0%BA%D0%B8%D0%BD

И статията наистина е от него. Така че заклъучението ти е, меко казано, тъпо!

13.08 2014 в 15:48


ОЧАКВАМ СКОРО ДА ВИДЯ СТАТИЯ И ЗА ТОВА, ЧЕ РУСНАЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ, ИЗДАВАТ НЕЧЛЕНОРАЗДЕЛНИ ЗВУЦИ, ЧЕ СА КАНИБАЛИ, ИМАТ ПО ТРИ ГЛАВИ И НЯКОЛКО КРАКА И РЪЦЕ И ВСЕ ТАКИВА ДИВОТИИ!!

ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ С ТЕЗИ СТАТИИ ОТКРОВЕНО НИ КАЗВАТ НА НАС, ЧЕ СМЕ .....................ИДИОТИ И КАТО ГЛЕДАМ КОМЕНТАРИТЕ ПОД МЕН И ПСИХЯСАЛИТЕ ЦЪКАЧИ НА МИНУСИ, ЯВНО ЗОМБИРАНЕТО ПОСТИГА ЖЕЛАНИЯ ЕФЕКТ!