Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове

Над 4000 българи вече са поискали евакуация от Украйна, настаняваме ги в хотели

OFFNews 24 февруари 2022 в 09:55 10796 5

„В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо. В 21-ви век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети; въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава, е категорично недопустимо, каза президентът Радев”. Това заяви президентът Румен Радев в изявление на „Дондуков“ 2, след срещата на държавните институции във връзка със ситуацията в Украйна.

„Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове”, каза още той.

Държавният глава Румен Радев свика извънредна среща на държавните институции след нахлуването на руските войски в Украйна. Тя продължи час и половина и в нея участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев.

"Оценяваме в момента рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система за доставка. Ще търсим всички възможни варианти, така че да няма прекъсване на доставките на петрол, храни и стоки от първа необходимост”, посочи президентът.

Радев посочи и че вече са в ход са дейности за защита на киберсигурността на България.

"Ние ще работим активно за своята защита в рамките на НАТО. В ход са консултации в рамките на НАТО“, допълни държавният глава.

Според него изключително важна за нас е съдбата на българите в Украйна.

"Вече над 4 хиляди наши сънародници са поискали евакуация и ще направим всичко възможно“, заяви Радев.

Той се обърна към всички българи в Украйна, както и украинци, че могат да разчитат на страната ни и да бъдат транспортирани безопасно.

„България продължава да участва във всички срещи на ЕС и НАТО и да се търси гаранция за излизане от тази ситуация.“, заяви Радев.

Премиерът Кирил Петков заяви, че се правят планове за извеждане на българите от Украйна.

„Българските институции работят рамо до рамо за изготвяне на планове, приоритет номер едно е извеждане на българите от Украйна. Транспортното министерство организира сухопътни линии, организират се и хотели за прием на тези хора. Работи се с МВР и ДАНС, за да може бързо да бъдат приети“, обяви Петков.

Той припомни, че тази вечер ще присъства на спешната среща на върха на ЕС в Брюксел, на която основен акцент е Украйна.

„Осъждаме остро действията на Руската федерация, това е недопустимо и България ще бъде партньор който ще говори в един глас с ЕС и НАТО“, добави премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

6

dolivo

24.02 2022 в 19:49

мъдрия Китай, държавата каторга, хаха, да не почваме

трият ръце да прекроят Тайван

22548

4

dolivo

24.02 2022 в 17:34

Вие с всичкия ли сте си?

По-силния ли ви определя критерия кой подкрепяте?

Тоя с повечето самолети ли?

Тоя с по-добрите оръжия?

Нямате ли куража, да не кажа топките, да изберете какво е правилно и да каже те гордо?

Продължавайте да подавате вратле на рекетьора, и ще транспортирате газта му през територията си на загуба.

Белене с руски реактори? Дори да е 10* на печалба, не трябва да се хващаме с руските шмекери. Щото днес щедри, и като им падне маската, и лъсне безпринципното лицемерие прикрито зад ортодоксално-християнска мантия, и ахвате от изненада?!

Безпринципни, подкупни подлоги само се кефят на руския ботуш.

Язък, такъв хубав народ, окован от олигархията. То като българския... други мащаби просто