Руската църква освободи воюващите в Украйна православни от Великия пост

По важно е да не пушат, да не пият кафе и да не ползват социалните мрежи, казва говорител на патриаршията

OFFNews 20 февруари 2023 в 16:55 3166 3

Снимка

Православните военни в зоната на т. н. Специална военна операция, както Москва нарича воната в Украйна, могат да не се ограничават в консумацията на храна по време на Великия пост - седемте седмици преди Възкресение Христово. Това съобщи председателят на Информационната комисия на Московската епархия на Руската православна църква Александър Волков.

По думите на Волков за всеки човек Великият пост трябва да се състои в ограничаване не толкова на храната и напитките, колкото на онези неща, от които има нездравословна зависимост.

Указанията на партриаршията е, че енориашите на война могат да отслабят или изобщо да не спазват постите. В понеделник православните християни започнаха Сирната седмица – между Месни и Сирни заговезни, последната подготвителна седмица преди Великия пост, когато според църковния устав месната храна е изключена от менюто, но все още са разрешение млечните продукти.

„За православния човек през тази седмица е важно по някакъв начин да обмисли мярката на поста за себе си, въз основа на здравето, работата и възможностите си, защото обикновено хората обичат да поверяват тази отговорност на свещеник. Когато човекът е военнослужещ, особено в зоната на бойните действия, тогава за такъв телесен пост по принцип не може да става дума“, каза Волков. С извънредните разяснения на московската патриаршия войниците на агресора в Украйна се приравняват към болните, бременните и кърмящите, за които облекчения е имало и досега.

Според Александър Волков по време на постите православният християнин трябва да се ограничава от гледане на развлекателни програми, пушене, пиене на много кафе или използване на социалните мрежи. Убийствата на цивилни и обстрела на граждански цели от православните християни няма указания и явно като грях тези деяния не са толкова тежки, колкото пиенето на кафе или писането на статуси във фейсбук, тъй като не са коментирани от Волков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

21.02 2023 в 08:10

някой пита ли ги за менюто в армията?

интересно... руски халал, руски кошер

-1650

2

ob1

20.02 2023 в 17:29

По-скоро деца ще им обещават на тия скотове... засега обаче са им разрешили месо, сиреч могат да ядат плъхове в окопите.

345

1

Джендо Джедев

20.02 2023 в 17:10

"По важно е да не пушат"

О, да, това не е по-важно, това е НАЙ-ВАЖНО! Видяхме какво става като пушат...

А иначе очаквам скоро православния аятолах да им обещае и по 70 девици в рая ако пукнат в защита на режима на Батюшката. :D
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика