Путин обяви, че мобилизацията приключва до две седмици

Руският президент ще възложи на Съвета за сигурност да провери дали призованите в армията минават специална подготовка

OFFNews 14 октомври 2022 в 16:31 5973 11

Путин

Снимка БТА

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин обеща до две седмици частичната мобилизация да приключи, съобщи РИА Новости. 

"Тази работа вече е в процес на завършване. Сега във военните части са изпратени  222 хиляди души от планирани 300 хиляди. Мисля, че до около две седмици всички мобилизационни дейности ще бъдат завършени", заяви президентът на пресконференция след посещението си в Казахстан.

Но медии разкриха, че истинските намерения на Кремъл са да бъдат мобилизирани 1-1,2 милиона души. Освен това те се набират измежду най-бедната прослойка на обществото.

От Министерството на отбраната уточниха, че жените не са мобилизирани и не се предвижда да бъдат призовавани в армията. Това се отнася за всички жени без изключение, независимо от тяхното семейно положение, деца или други лични обстоятелства.

Вчера блогърът и офицер от ВСУ Анатолий Щефан с позивна "Щирлиц" съобщи любопитна подробност - украинските въоръжени сили са заловили руска военнослужеща. Редник Анна Бабицка от Воронеж е била част от щурмова група. Според рускинята тя воюва от 16 август. Бабицка обяснява, че след обявяването на мобилизацията в Руската федерация тя самата е отишла да се бие, за да не вземат съпруга ѝ на фронта.

Путин бе категоричен, че всички, които са призовани в рамките на частичната мобилизация, трябва да бъдат обучени и че ще възложи на Съвета за сигурност да провери как протича обучението. В медиите обаче се появиха много информации, че на фронта отиват съвсем неподготвени хора. От разказите им се разбира, че т.нар. подготовка трае 1-2 дни, колкото да им се покаже как да носят оръжие.

И според Института за изследване на войната Кремъл хвърля директно на фронта мобилизираните без всякаква подготовка. 

Мобилизацията пък е стигнала дотам, че московчани и жители на Санкт Петербург се оплакаха днес от набезите на военните и полицията при които се връчват прозовки по ресторанти, хостели и метростанции.

В своето изказване Путин отбеляза още, че всеки пряк сблъсък на войски на НАТО с Русия ще доведе до „глобална катастрофа”. И подчерта, че не вижда необходимост от разговори с президента на САЩ Джо Байдън.

"Взривиха моста (Кримския мост - бел. ред.). Сега трябва да помислим 10 пъти колко е важно за Русия да осигури комуникацията с Крим", каза още руският президент.

И добави:

"Сега няма нужда от масирани удари, поне засега, но ще видим... От 29-те обекта седем не бяха засегнати, както беше планирало Министерството на отбраната, но те постепенно се възстановяват".

Путин обяви още, че не е получил достоверна информация за зърновоз, тръгнал от Одеса с взрив, който накрая се възпламенил на Кримския мост. Призна, че е чул за подобна версия от ФСБ, но тя не била потвърдена.

Според първоначални руски мнения камионът се отправил от Одеса, минал през Русе, после през Черно море стигнал до Грузия, а оттам продължил към Армения, Русия и Кримския мост, където се взривил.

"ФСБ констатира, че твърде вероятно взривът за извънредното произшествие на Кримския мост е бил изпратен по море - но засега е неизвестно дали е използван зърновоз", посочи руският президент.

Ако обаче се изясни, че хуманитарните коридори се използват за терористични актове, това ще постави под въпрос зърнената сделка, бе категоричен той.

От ФСБ обявиха, че камионът бил натоварен с полиетиленово фолио за маскировка на взрива. Показани бяха и кадри от влизането му, но по-късно се установиха и редица разминавания в данните.

Владимир Путин обяви още, че Русия не се кани да унищожи Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

11

Джендо Джедев

15.10 2022 в 00:49

Като върнат в Рашка 100000 от тия завалии с "Груз 200" (на останалите няма даже да им съберат лешовете щото "Своих не бросаем", нали...), ще обяви още една мобилизация, нема се плашите! :D

924

10

Diogen

14.10 2022 в 23:04

Обучават ги за ден-два, стрелят по три куршума и се подписват под собствените си смъртни актове.

1321

9

4rnor

14.10 2022 в 19:51

Тоест, обратното на всичко казано. Ясно.

2073

8

Johnny B Goode

14.10 2022 в 19:28

Този ако ви каже добро утро, гледайте къде е слънцето.
За Еврото също се отнася.

645

7

wakeup

14.10 2022 в 18:40

Що така бе, Путя. Да не свърши пушечното месо от Масква и Питер. Ааа не бе, сетих се- избягаха с колела, самолети, яхти, дронове. Къде им е патриотизма Ще ти пратим баш руски патриоти -Костя, Курна, Зеления Чорап, Янев -имаме още много

210

6

Merc

14.10 2022 в 18:37

Кошмарът а Барбадей :

Да го мобилизират и да го вкарат пак в армията , където има лоши спомени от сексуалните издевателства върху него.

Ама и си му личи.

10298

5

AntiZ

14.10 2022 в 18:22

Тоя определено е решил да вдигне жизнения стандарт на руската кочина като избие над 1 милион от най-бедното му население. Да му пожелаем успех!

2099

4

Mateevk

14.10 2022 в 18:01

Е, малко ме разочарова Путин! Аз очаквах да обяви и възкресение на умрелите по погрешка, тоест пратени на фронта и загинали там след тридневно обучение. Нищо, за тях по една Лада и хубав парцел на сухо място...за гроб! Хич не е малко, макар Ладата да не е съвсем сигурна.

2051

3

Propaganda

14.10 2022 в 17:52

Аз лично му вервам!

Кога малкия лилипутински нацист е лъгал?

И Украйна не нападна,
И Киев превзе за 3 дни,
И масква още си плава,
И Саки е изрядна,
И Ту-тата са наред,
И Кримския мост е ок,
И цели само военни болници, военни родилни домове, военни театри,
И така и Буча беше лично от Кубрик режисирана,
И геноцид в луганс е имало (хахахаххахах),
И геноцид в донецк е имало (бухахахаха),
И нямаше да използва Газпром като бухалка...
...бе, младенец!

А, да, и нямаше да мобилизира и един орк.

-480

2

Октим

14.10 2022 в 17:45

Браво, браво! Само така ... Ако знаеше само с каква радост украинците очакват карикатурите, които под формата на улична банда ще се изправят срещу тях и ще бъдат изтребени до крак ... щеше жалък джуджи да се гръмнеш!!! Ама и това не можеш!
 
X

Да помогнем на украинските деца!