Полицията на Белгия е задържала шестима души при антитерористична хайка

OFFNews 21 ноември 2015 в 20:17 6540 2

Полицията на Белгия е задържала шестима души при антитерористична хайка

Полицията на Белгия е задържала шестима младежи при бензиностанция край Брюксел при антитерористична хайка, съобщи ТАСС, като цитира в. "Либр Белжик".

Операцията е била извършена към 15.00 ч. местно време в района на Берж в провинция Валонски Брабант, съобщава БТА. В нея са участвали няколко полицейски коли, съпровождани от линейка, които преследвали автомобил с чуждестранни номера.

По нареждане на властите кафенетата и ресторантите в центъра на Брюксел затварят врати в 18 ч. местно време (19 ч. българско време) до отмяната на завишеното ниво на терористична заплаха. Единствено остават отворени обществените заведения в покрайнините на града.

Междувременно продължава издирването на Салах  Абдеслам, който според показания на свидетели, се е върнал на 14 ноември от Франция в Белгия, носейки колан с експлозиви. Полицията не изключва версията той все още да го носи със себе си. 

Полицията още на 14 ноември задържа двамата мъже, с чиято кола Салах се е върнал в Белгия. Единият от тях разказал, че Салах бил облечен с много дебело яке и бил нервен през целия път, което можело да означава, че поясът му на камикадзе все още бил в него.

Според британския в. "Дейли мейл" Абдеслам се криел не само от органите на реда, но и от терористите от "Ислямска държава". Последните били гневни на Абдеслам, защото той не изпълнил мисията си и не се самовзривил по време на нападенията в Париж, както направи брат му Брахим Абдеслам.

Нивото на терористична заплаха в Брюксел днес бе повишено до максимална степен. Днес Брюксел беше буквално парализиран от тежковъоръжени полицаи и военни. Те патрулираха по улиците и кръстовищата, а метрото остана затворено. Магазини не отвориха врати в предколедния сезон, след като властите предупредиха за атаки в парижки стил, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел съобщи след заседание на националния съвет по сигурността, че има данни в Белгия да се подготвят няколко едновременни терористични удара с взривни устройства и огнестрелно оръжие.

Жителите на Брюксел бяха предупредени да избягват събиранията, летищата, гарите, търговските центрове.

Музеят на изящните изкуства затвори врати за уикенда, а концертът на френската рок звезда Джони Холидей, който трябваше да се състои в концертна зала в Брюксел, беше отложен за март догодина.

Летището на Брюксел обаче работи при нормален режим.

Населението на града е призовано да не се подава на паника, защото властите са взели необходимите мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!