Полицаи с брадви край секции в Каталуния (видео)

OFFNews 01 октомври 2017 в 11:22 6741 1

Снимка fb.com/Arkadi Sharkov

Испанската полиция нахлу в избирателната секция в Жирона, в която каталунският премиер Карлес Пучдемон щеше да гласува на референдума за независимост на Каталуния, съобщи Ройтерс.

Това се случи минути преди пристигането на Пучдемон, който все пак е успял да гласува, но в друга секция. 

Полицията използва брадви, за да разбие прозорците на спортния център, използван за избирателна секция, и да отвори насила вратите. Полицаи с каски и щитове претърсват центъра, за да търсят урни, докато желаещи да гласуват пеят каталунския химн с вдигнати във въздуха юмруци, уточни бТВ. Полицията е спряла интернет в секциите, твърдят местни медии. 

Според очевидец в Барселона е имало сблъсъци между полицейски части за борба с безредици и избиратели пред изборна секция, при които десетки полицейски служители изтласквали хората с щитове. Желаещите да гласуват скандирали "ние сме мирни хора" и "не ни е страх". По думите на свидетеля наоколо имало в готовност десетки бронирани полицейски коли и линейка. 

На много места полицаите са стреляли с гумени патрони по хората, съобщи Би Би Си. Бият наред, оплакват се участници в сблъсъците в социалните мрежи. Има ранени. 

Опашки от желаещи пред секциите

Правоохранителните органи в кралството се опитват да затворят избирателните секции в Каталуния. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови