В Каталуния гласуват на референдум за независимост, въпреки натиска на Мадрид

OFFNews 01 октомври 2017 в 06:00 3743 0

Снимка EPA, архив

Жителите на Каталуния гласуват днес на референдум за независимост, пред местата за гласуване започнаха да се събират гласоподаватели, съобщи Ройтерс. 

Той беше обявен за незаконен от Мадрид, тъй като според испанската конституция само централната власт може да инициира референдум.

Испанските власти обаче не спряха дотам. Мадрид засили натиска над Каталуния, за да провали референдума. 

14 висши представители на каталунската власт, които участват активно в подготовката на референдума, бяха арестувани, а на редица каталунски чиновници бяха наложени глоби от между 6000 и 12 000 евро на ден, ако не се откажат от помощта си за провеждането на референдума.

Лидерът на каталунското сепаратистко регионално правителство Карлес Пучдемон също беше заплашен със затвор заради ролята му в осъществяването на референдума. 

Бяха иззеха близо 10 милиона бюлетини, предназначени за референдума, както и известията, адресирани до около 45 000 членове на секционни комисии. Банковите сметки на каталунското правителство бяха поставен под надзора на централното финансово министерство, за да не се допуснат незаконни разходи, за каквито биха се сметнали тези за допитването. 

Мадрид обяви още, че изпраща повече полиция в Каталуния - между 3000 и 4000 полицаи, които ще се намесят, ако референдумът се състои.

Действията на испанските власти станаха причина за продължили няколко дни многохилядни протести в подкрепа на референдума. 

Властите в Каталуния са категорични, че референдумът ще се проведе въпреки забраната. 

Активисти на референдума окупираха още в петък училища, в които ще има секции, за да гарантират, че в тях ще може да се гласува. 

Социологическите проучвания през лятото показаха, че 41% от каталунците искат независимост, а 49% са против идеята. Възможно е обаче натискът на Мадрид в последните седмици да промени този резултат. 

В същото време експертите не са на едно мнение по въпроса какво би се случило, ако Каталуния получи независимост. Някои виждат риск за целостта на Испания и посочват финансовите предизвикателства, пред които може да са изправени останалата част от Испания и самата Каталуния. Ако независимостта стане факт пък, ще стои въпросът за членството на Каталуния в ЕС и в еврозоната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!