Плевнелиев похвали Азербайджан за войната с Армения и критикува ЕС

Ангел Марковски 11 ноември 2021 в 17:02 5078 5

Бившият български президент Росен Плевнелиев, който се намира от около седмица в Баку за VIII Глобален Бакински форум, направи няколко изказвания пред местни медии, които противоречат на външната политика на България и ЕС. Тези дни Азербайджан отбелязва 1 година от войната срещу Армения, в която овладя Нагорни Карабах. 

В интервю за haqqin.az Плевнелиев заяви, че от самото начало Европейският съюз е заел доста умерена и плаха позиция по карабахския въпрос, изразявайки неутралитет.

"Когато бях президент на България в периода 2012-2017 г., критикувах подобна позиция на ЕС, която смятах за погрешна. Исках ЕС да каже: Армения извърши агресия, имаше голяма несправедливост и след 30 г. Азербайджан успя да изкорени тази несправедливост. Сега Азербайджан сам възстанови правосъдието и най-накрая изпълни резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Между другото, преди началото на втората карабахска война винаги съм призовавал международните организации, по-специално ООН, да демонстрират волята си и да предприемат строги мерки срещу Армения. Недопустимо е една държава - членка на ООН, да пренебрегва толкова грубо международното право", заяви Плевнелиев.

Той призова Европейския съюз да осъди категорично арменската агресия и да подкрепи възстановяването на освободените територии: "Надявам се, че докато Азербайджан поправя инфраструктурата си, европейските чиновници най-накрая ще разберат, че Баку спасява авторитета на международното право. Макар и със закъснение, ЕС трябва да се включи във възстановяването на Агдам, Физули, Джебраил и други освободени райони".

Според Плевнелиев балканските страни, които страдат от сепаратизъм и замразени конфликти, са посрещнали с радост победата на Азербайджан в 44-дневната война. Българите се зарадваха на разрешаването на поне един замразен конфликт в постсъветското пространство. "Това е добро начало", казва политикът, цитиран от haqqin.az.

Пред trend.az Плевнелиев заяви, че Азербайджан е положил основите на бъдещо мирно споразумение с Армения.

"Рано или късно трябва да се стигне до него. Призоваваме Армения да си сътрудничи с Азербайджан. Разрешаването на конфликта създаде нови възможности за развитието на региона. Видяхме разрушенията в Карабах, където не е останала нито една къща. Фактът, че арменците са разрушили напълно джамии, културно наследство, къщи, не се вписва в рамките на справедливостта. Сега обаче Азербайджан модернизира тези райони, строи нови пътища и разработва генерални планове за градовете. Ще видим нови градове. Трудните дни на Карабах са зад гърба ни. Оттук нататък Карабах го очакват модернизация, развитие и мир", заяви Росен Плевнелиев.

Бившият президент казал още, че се гордее, че президентът Илхам Алиев и азербайджанският народ са се справили с тази несправедливост и са успели да разрешат дългогодишния конфликт, въз основа на международните закони и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Позицията на ЕС винаги е била конфликтът да се уреди по дипломатически път чрез т.нар. Минска група на ОССЕ и осъди употребата на военна сила. След края на 44-дневната война в Нагорни Карабах преди година Жозеп Борел, ръководителят на външните отношения на ЕС, заяви, че Азербайджан, Армения, Турция и Русия са довели конфликта до формата, който наблюдаваме в Сирия и Либия - външни сили с интереси в района подкрепят местни участници за сблъсък с много жертви и разрушения, след което организират уреждането му в интерес на своето трайно присъствие.

Плевнелиев е гост на Илхам Алиев почти всяка година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

5

Бегай бе

12.11 2021 в 11:21

Мама ти дееба долна Плевньо!!!!

-1580

4

Bace7

12.11 2021 в 06:30

Чехълът е като пич@ въшка, винаги изпълзява в нужния момент, за да ни посрами мощно.

1215

3

Lyubo

11.11 2021 в 21:51

Срам !!! Бъдете сигурни, че вече ще бъде редовен гост и на султан Ердоган. Защото нали реално той победи в тази война.

-1580

2

Bace7

11.11 2021 в 17:44

Такъв като Чехъла да похвали някого, е все едно пасивен пеераз да похвали някого, че е голям мъж...

 
X

Да помогнем на украинските деца!