Първите ваксини пристигнаха в Канада

OFFNews 14 декември 2020 в 09:34 1208 0

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо съобщи, че първите ваксини срещу Ковид-19 са пристигнали в страната, предаде БТА.

Трюдо публикува в Туитър снимка от разтоварването на ваксините от самолета. Канадският здравен регулатор одобри ваксината на американската компания "Пфайзер" и германската "Бионтех" в сряда.

Неотдавна правителството на Канада разшири договора си със "Пфайзер", за да получи до 249 000 дози от ваксината този месец.

Трюдо каза, че това е добра новина, но призова канадците да продължат да носят маски, да избягват събирания и да си свалят правителственото приложение, което показва на потребителите дали са в контакт с хора с положителен резултат.

Очаква се първите ваксини да бъдат поставени днес. Така Канада и САЩ ще станат едва вторите западни нации след Великобритания, започнали ваксинациите срещи COVID-19.

Първите 30 000 дози ще бъдат разпределени в 14 точки в страната. Те са за най-уязвимите групи - настанените в старчески домове възрастни хора и здравните работници.

Произведените в Белгия ваксини отлетяха в петък със самолет, който кацна първо в Германия, след това в САЩ, а в неделя - в Канада.

Страната очаква до края на седмицата и първата доставка на ваксината на Moderna.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови