Папа Франциск започва историческото си посещение в Ирак

OFFNews 05 март 2021 в 12:13 1461 0

Снимка vaticannews.va

Логото на визитата на папата в Ирак

Папа Франциск започва историческо пътуване до опустошения от война Ирак, като надвива страховете за сигурността и пандемията, за да утеши една от най-старите и най-преследвани християнски общности в света.

84-годишният папа, който заяви, че ще направи първото в историята папско посещение в Ирак като „поклонник на мира“, ще се обърне и към шиитските мюсюлмани, когато се срещне с най-висшия духовник на Ирак, великият аятолах Али Систани.

Четиридневното посещение е първото пътуване на папата в чужбина от началото на пандемията, която остави водача на 1,3 милиарда католици в света, както заяви той, "затворен" във Ватикана.

Докато папа Франциск вече е ваксиниран, Ирак е обхванат от втора вълна с рекорд от над 5 000 нови случая на COVID-19 на ден, което кара властите да наложат пълен локдаун по време на посещението му.

Сигурността ще бъде засилена в Ирак, който понася години на войни и бунтове, все още преследва клетки на Ислямска държава, а преди дни се случи ракетен обстрел по военна база.

Папа Франциск ще води служби в опустошени църкви, ремонтирани стадиони и отдалечени места в пустинята, където посещаемостта ще бъде ограничена, за да позволи социално дистанциране.

Посещението на папата дълбоко докосна християните в Ирак, чийто брой се срина през годините на преследване и сектантско насилие, от 1,5 милиона през 2003 г. до по-малко от 400 000 днес.

Папата ще посети провинция Ниневия, където през 2014 г. джихадистите на Ислямска държава принудиха малцинствата да приемат Исляма или да се изселят под заплаха от убийство. Около 100 000 християни се изселиха, като едва една трета са се завърнали.

Изселването е загуба за цял Ирак, каза кардинал Леонардо Сандри, който оглавява Конгрегацията на Ватикана за източните църкви и ще придружава папата в Ирак.

"Близкият изток без християни е като да се опитваш да правиш хляб с брашно, но без мая или сол", каза той.

Посещението има за цел не само да насърчи християните да останат в родината си, но дори да подтикне някои емигранти да се върнат от близките Ливан и Йордания или по-далечни страни като Канада и Австралия.

„Идвам като поклонник, каещ се поклонник, за да моля за прошка и помирение от Господ след години на войни и тероризъм.“, каза папата във видеообръщение.

Решителността на папа Франциск да пътува в райони, отдавна избягвани от чуждестранни сановници, впечатли мнозина в Ирак - както и планираната му среща с 90-годишния Систани, висш водач на иракските шиити.

Силно усамотена фигура, която рядко приема посещения, Систани ще направи изключение да приеме папата в скромния си дом в град Наджаф в събота.

Плакати из цял Наджаф отбелязват „историческата среща между минаретата и църковните камбани“.

Франциск е силен поддръжник на междурелигиозния диалог. След срещата той ще се насочи към пустинята Ур, където се смята, че е роден Авраам.

Там той ще бъде домакин на междурелигиозна служба, която ще събере не само авраамическите религии, но също така ще включва последователи на други вярвания, включително езиди и сабейци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !