Папа Франциск призова да се интересуваме от проблемите на ближния

OFFNews 01 януари 2021 в 18:24 1705 0

Снимка БГНЕС

Папа Франциск произнесе своята първа молитва в първия ден на новата година, като акцентира върху важността да се „доверим на майчиния поглед на Мария – чрез която всичко е възможно”, съобщи „Ватикан Нюз”.

Папата откри първата си молитва, като призова вярващите да се присъединят към „поставянето на себе си под майчинския и любящ поглед на Пресвета Мария“ и обясни, че дневната литургия почита Мария „като Богородица“.

Папата подчерта, че времето, „дадено ни от Господ“, може да бъде прекарано „за нашето човешко и духовно израстване“, време „за премахване на омразата и разделението, да се усетим повече като братя и сестри, да градим, а не да разрушаваме и да се грижим един за друг и за сътворението“.

Светият отец отбеляза, че „болезнените събития, които са маркирали пътя на човечеството през изминалата година, особено пандемията, ни учат колко е необходимо да се интересуваме от проблемите на другите и да споделяме техните притеснения“. Това отношение, продължи той, „представлява пътя, който води към мир“. Той обясни, че това е отношение, което „благоприятства изграждането на общество, основано на братски отношения“.

„Всеки от нас, мъжете и жените на нашето време, е призован да превърне мира в реалност всеки ден и във всяка сфера от живота, като подава ръка на брат или сестра, нуждаещи се от дума за утеха, жест на нежност, ръка за солидарност ”, каза още папа Франциск.

Необходимо е, подчерта папата, да се развие манталитет и култура на грижи, „за да се победят безразличието, раздорът и съперничеството, които за съжаление преобладават“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови