Откриха таен затвор на ЦРУ в Румъния

OFFNews 08 декември 2011 в 12:17 1297 0

Американските специални служби са имали свой таен затвор в Румъния, съобщава "Асошиейтед прес".

Според агенцията, ЦРУ е използвало правителствена сграда в Букурещ като таен затвор за особено опасни затворници. Той се е намирал в оживен район в северната част на румънската столица Букурещ. Официално там се намира Националният регистър за класифицирана информация, в който се съхраняват секретни данни на НАТО и ЕС.

Името на тайният затвор е било "Ярка светлина" (Bright Light)., твърди "Асошиейтед прес". В него са били държани предполагаемите организатори на терористичните нападания на 11 септември 2001 г. в САЩ и конкретно Халид Шейх Мохамед, откъдето по-късно са били прехвърлени в американската база Гуантанамо.

Американските спецслужби са разполагали със затвори в Тайланд, Литва, Полша и няколко други държави. Според правозащитни организации в тях са били разпитвани предполагаеми терористи. През 2006 г. много от тях са били затворени, а през 2009 г. президентът на САЩ Барак Обама се обяви за премахване на съответната програма на ЦРУ, в рамките на която са били извършвани разпити и арести на заподозрени в тероризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови