Островите на Джефри Епстийн ще бъдат продадени, за да се обезщетят жертвите му

Ивайла Сопотенска 09 февруари 2021 в 14:07 2757 0

Снимка Wikipedia CC BY-SA 2.0

Малкият остров Сейнт Джеймс

Представители, отговорни за недвижимото имущество на покойния Джефри Епстийн, обвинен в сексуална експлоатация на непълнолетни, ще опитат да продадат имотите му на Американските Вирджински острови. Парите от продажбата на два острова ще финансират Програмата за обезщетение на жертвите на Епстийн, която спря за момента всички изплащания на компенсации, съобщава адвокат на имението.

През 1998 г. Епстийн купува Малкия остров Сейнт Джеймс, а през 2016 г. придобива и Големия остров Сейнт Джеймс от архипелага на Вирджинските острови, част от които са територия на САЩ.

Адвокатът Дан Уайнър съобщава в писмено изявление пред CNN, че вече има оферти "за двата имота на Американските Вирджински острови и 2-3 добросъвестни предложения за тяхното закупуване“.

Предложението за продажба на имотите идва, след като администраторите на фонда на жертвите обявиха в петък, че спират изплащанията на обезщетения, тъй като средствата са намалели значително. Поради "несигурност" за финансирането от програмата заявяват, че задържат изплащането на компенсации до 25 март или по-късно, в зависимост от това кога продажбата на имотите може да осигури необходимите средства за превод на компенсациите.

„Управляващите именията намират начин да платят за адвокати, озеленяване и такси за хеликоптери, но не и на смелите жени, които са пристъпили напред, за да участват във фонда за обезщетение“, заяви прокурорът на Американските Вирджински острови Дениз Н. Джордж. "Това е още едно обещание, дадено и нарушено от Епстийн и сега от ръководещите неговите имоти."

Кабинетът на Джордж подаде спешно предложение в петък за замразяване на всички активи, което беше дадено от съда в същия ден. В заповедта се посочва, че представителите не могат да „извършват или одобряват каквито и да било разходи или да се разпореждат с актива (ите)“ от наследството на Епстийн, без съдът да одобри такива сделки.

Освен островите, Епстийн притежава и редица други имоти за продажба, включително ранчо в Ню Мексико, имение в Палм Бийч и седеметажно имение с 10 спални в Горен Ийстсайд в Манхатън. Описвано като най-голямото еднофамилно жилище в Ню Йорк, имението първоначално е обявено за 88 милиона долара, но оттогава цената е спаднала до 65 милиона долара, според списък на Modlin Group.

Двата острова също са се обезценили до близо 241 милиона долара към 31 декември 2020-а спрямо около 630 милиона долара през юни същата година.

Програмата за обезщетение на жертвите на Епстийн е създадена през юни 2020 г., след като неговите адвокати поискаха да стартират програма, за да се избегнат съдебни спорове. Тя е получила над 150 иска и е изплатила 55 милиона долара на ищците, според администратор на програмата. Уайнър казва, че имуществото е финансирало програмата с над 87 милиона долара, за да се изплатят обезщетения на ищците в допълнение към другите плащания, покриващи текущите операции на фонда.

Срокът за регистриране на нови ищци приключи на 8 февруари и всички искове трябва да бъдат подадени до 25 март. Все още не е имало дискусии за удължаване на тези срокове, но то не е невъзможно, ако плащанията останат спрени и след 25 март, заяви говорител на програмата пред CNN.

Епстийн е обвинен, че е водил непълнолетни момичета в домовете си на Американските Вирджински острови и ги е принуждавал да извършват сексуални услуги между 2001 до 2018 г., според иск, заведен от офиса на Джордж.

Преди това на мултимилионера вече бе повдигнато федерално наказателно дело, че е ръководил организация за трафик и склоняване към проституция на десетки непълнолетни момичета в имотите си в Манхатън и Палм Бийч, Флорида. Негови приятели и познати са били редица важни политически фигури от САЩ и други страни, държавни глави и представители от шоубизнеса.

66-годишният Епстийн се самоуби през август 2019 г. в Изправителен център в Ню Йорк, докато чакаше федерален процес. Той пледира, че е невинен по обвиненията, а делото беше прекратено след смъртта му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови