На Фарьорските острови откриха 11 км подводен път (видео)

OFFNews Последна промяна на 19 декември 2020 в 19:08 7369 0

На Фарьорските острови днес бе открит официално 11,2-километров подводен пръстеновен път, съобщи БТА.

Тунелът е най-голямата инфраструктура на тази датска територия в Северния Атлантик и ще намали времето за пътуване между столицата Торсхавн и редица други селища.

В най-дълбокия си участък тунелът минава на 187 метра под морското дъно. Прокарването му е започнало през февруари 2017 година.

Тунелът свързва остров Стреймой, където се намира Торсхавн, и остров Естурой.

Церемонията по откриването на тунела бе излъчена по местната телевизия Кей Ви Еф.

Съоръжението ще допринесе за намаляването на потреблението на гориво и за по-малкото износване на колите със съкращаването на изминавания път, коментира финансовият министър на Дания Йорген Никласен, който преряза лентата.

Първата кола премина днес през тунела. Пътуването между Торсхавн и Клаксвик, втория по големина фарьорски град, вече ще отнема 41 минути вместо досегашните 68.

Във вътрешността на тунела може да се видят скулптури и светлинни ефекти, които са по проект на фарьорския художник Трондур Патурсон и са изпълнени от архитекта Едун Елиасен. Централното кръгово кръстовище наподобява огромна светеща медуза.

Очаква се тунелът да бъде използван от 5000 до 6000 коли всеки ден.

До края на годината през новото съоръжение ще се преминава безплатно.

На архипелага, който включва 18 по-големи острова, живеят 50 000 души. Територията е част от Дания, но се ползва с широка автономия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови