Ограничения за едни, свобода за други: Имаше ли право Иванка Тръмп да пътува

OFFNews 17 април 2020 в 17:22 4910 0

Може ли дъщерята на американския президент да пътува по същото време, когато се препоръчва на американците да си стоят вкъщи?

Белият дом вчера защити личното пътуване на Иванка Тръмп до Ню Джърси, осъществено миналата седмица въпреки федералните указания, към жителите на щата да стоят у дома.

Президентската дъщеря и семейството ѝ пътували от Вашингтон до Националния клуб по голф на Тръмп в Бедминстър, за да празнуват Пасха на 7 април.

"Пътуването не беше с комерсиална цел - защитава я Белият дом. - Тя избра да прекара ваканцията, заедно със семейството си."

Но и за столицата Вашингтон - откъдето тя е отпътувала, и за Ню Джърси е в сила заповед хората да си стоят у дома.

Госпожа Тръмп, съпругът ѝ Джаред Къшнър и трите им деца отидоха в "затворен обект, считан за семеен дом" - се казва в изявление към америкнските медии. Белият дом добавя, че "пътуването не беше различно от това тя да отиде на работа и да се върне оттам", както и че "мястото беше по-малко населено, отколкото околността, където е домът ѝ" във Вашингтон.

Според актуалните указания на федералните власти за коронавируса хората трябва да "избягват дискреционни пътувания, разходки за шопинг и социални посещения".

В страната има 679 611 потвърдени случая наCovid-19, починали са 34 698 души, според https://www.worldometers.info/. Разпоредбата за домашна самоизолация във Вашингтон е в сила от 1 април. На хората се разрешава да пътуват само при жизнена необходимост.

Ню Джърси беше гореща точка на взрива от коронавируса със своите над 71 хил. случая и повече от 31 хил. починали, втори след съседния Ню Йорк, където е най-голямото разпространение на заразата в САЩ.

Малко преди пътуването си госпожа Тръмп - която е старши съветник на президента, написа в Туитър следния съвет към последователите си: "Тези, които имате късмета да си останат удома, моля, моля, направете го!".

Миналата седмица главният лекар на Шотландия подаде оставка зарари подобно пътуване по време на пандемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови