Нови земетресения разлюляха тежко пострадалите турски области Хатай и Адияман

Броят на жертвите от опустишителните трусове на 6 февруари достигна 51 000 души

OFFNews 01 март 2023 в 15:17 2777 1

Последиците от разрушителното земетресение в Турция

Снимка Getty Images

Последиците от разрушителното земетресение в Турция

Нови земетресения в изключително тежко засегнатите от разрушителните трусове от 6 февруари югоизточни турски области Хатай и Адъяман регистрира днес Европейският средиземноморски сеизмологичен център (ЕССЦ).

От полунощ досега са регистрирани три земетресения с магнитуд над 4, като най-силното от тях е 4,8 и отново епицентърът му е край турско-сирийската граница, на 12 км от Антакия, по данни на ЕССЦ. Центърът се позовава на информация от базираната в Истанбул сеизмологична обсерватория Кандилли.

Трусът е станал в 10:20 ч местно време на дълбочина 11,06 км.

Антакия беше сред най-тежко засегнатите зони при земетресенията в Турция от 6 февруари. Много части на града са напълно изравнени със земята.

По-рано тази сутрин през два часа бяха регистрирани още два труса от 4,1 в Турция.

Първият, в 5:23 ч, е с епицентър на 13 км северозападно от Екиньозу в тежко засегнатата провинция Кахраманмараш.

Вторият е на 14 км от Бесни, град в провинция Адияман. Станал е в 7:15 ч местно време (6:15 ч. българско) на дълбочина 8 км, според автоматизираната система за отчитане на трусовете на ЕССЦ.

Близо месец след опустошителните земетресения с магнитуд над 7.5 броят на жертвите продължава да расте. В Турция той вече е 45 089 души, съобщи днес Службата за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Със загиналите в Сирия загиналите достигнаха около 51 000 души, предаде Ройтерс.

Земетресението и последвалите го силни трусове раниха над 108 000 души в Турция и накараха милиони да се подслонят в палатки или да се преместят в други градове.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да възстанови домовете в рамките на една година, но ще минат много месеци, преди хиляди хора да могат да напуснат палатките или контейнерните жилища и ежедневните опашки за храна и да се преместят в постоянни жилища.

Повече от 160 000 турски сгради с 520 000 апартамента се срутиха или бяха сериозно повредени по време на бедствието, което е най-тежкото в съвременната история на страната.Регистрирани са около два милиона души, които са напуснали региона, засегнат от повече от 11 000 вторични труса след първоначалното земетресение, се казва в изявление на АФАД.

От Службата за бедствия и извънредни ситуции са поставли над 350 000 палатки, като палатковите градове са създадени на 332 места в региона. На 162 места са устроени селища с контейнерни жилища.

Вчера генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че СЗО ще подкрепи Анкара в реакцията ѝ на земетресението. Турция "прави всичко по силите си", но все още се нуждае от международна подкрепа, за да помогне на пострадалите, каза вчера Гебрейесус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

1

lilianasimeono1

01.03 2023 в 19:02

Много ми е мъчно за хората, които пострадаха и още повече за тези, които изгубиха живота си под развалините!

А за преводачите, които този сайт ползва: на български се казва Караманмараш, а не КаХраманмараш! Малко езикова култура е нужна все пак!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков