Там последователите на Христос за първи път са наречени ''християни''. Днес Антиохия Сирийска е сринат от трусовете призрачен град

Александра Маркарян 27 февруари 2023 в 10:00 5062 0

Разрушената Антакия отвисоко

Снимка БТА/АП

Разрушената Антакия отвисоко

Ако изключим Йерусалим, няма друг град, който да е толкова тясно свързан със зараждането на християнството. Там за първи път последователите на Христос са наречени "християни". Там е основана първата църква сред неевреи, сред езичниците. Там е родното място на първата християнска мисия в чужбина. Там проповядват апостол Павел и сподвижникът му Варнава. Там е роден авторът на третото новозаветно евангелие - лекарят Лука, написал и Деяния на апостолите. Счита се, че там апостол Павел пише и посланието си до галатяните.

На 6 февруари някогашната Антиохия Сирийска, сега Антакия, се превръща в призрачен град, един от най-опустошените от земетресенията в Турция.

"Сега няма място, където да ви заведа, защото всички са разрушени" - казва професионалният екскурзовод Юсуф Коджаоглу пред NPR. 10 години Юсуф развежда туристи из историческите сгради в Антакия. Сега сградите ги няма, а "повечето хора са напуснали града".

Антакия след земетресенията. Снимка: БТА/АП

В синагогата в Антакия до земетресенията се пазят вековни свитъци на старозаветната книга Естир. След като те повреждат сериозно сградата, израелски екип провежда спасителна операция и успява да ги изнесе. За нея разказаха миналата седмица в. "Хюриет" и израелски медии.

Антиохия е основана през 300 година пр. Хр. от Селевк I Никатор на река Оронт. Градът е прочут с пристанището си - Селевкия Пиерия. Макар населението да е разнородно, според историка Йосиф Флавий Селевкидите насърчават преселването на големи групи юдеи там и им дават статут на пълноправни граждани (Йосиф Флавий "Юдейски древности", 119).

През 64 година пр. Хр. Помпей завладява Антиохия и я превръща в свободен град. Тя става столица на провинция Сирия и е третият по големина град в империята.

Николай – един от седемте дякони, изброени в новозаветната книга Деяния на апостолите, е прозелит от Антиохия. По време на гонението след смъртта на архидякон Стефан последователи на Христос достигат Антиохия (Деяния на апостолите 11:19) и там проповядват на юдеите. По-късно пристигат още християни и проповядват благовестието сред езическото население. Когато голяма част от жителите приемат християнството, Йерусалимската църква изпраща там Варнава. След като преценява обстановката в Антиохия, той отива в Тарс, откъдето довежда Павел и цяла година двамата поучават заедно в местната църква.

За пръв път последователите на Христос са наречени „християни“ именно в Антиохия (Деяния на апостолите 11:26). Следващите стихове на същата глава разказват как вярващите в Антиохия изпращат помощи за засегнатите от глада християни в Йерусалим.

Това е градът, в който е основана първата църква сред езичниците. Той е и родното място на първата християнска мисия в чужбина (Деяния на апостолите 13:1-3).

Павел и Варнава отплават от пристанището на Антиохия за остров Кипър. След първото си пътуване из Мала Азия се завръщат в Антиохия и разказват пред църквата там за мисията си.

Част от християните, които бягат от Йерусалим заради гонението след смъртта на архидякон Стефан, отиват в Антиохия, където проповядват сред езичниците и юдеите (Деяния на апостолите 11:20). Така възниква въпросът за повярвалите езичници – в града идват християни от юдейски произход, които настояват езичниците да се обрязват, преди да станат християни. Църквата в Антиохия се противопоставя и изпраща свои представители начело с Павел и Варнава в Йерусалим, за да решат въпроса (Деяния на апостолите 15:1-2).

На ръководения от апостол Яков Йерусалимски събор се разисква дали обрязването да е задължително за християните от езически произход. Апостол Петър свидетелства, че след Петдесетница Бог вече не прави разлика между юдеи и езичници и ап. Яков изразява мнение да не се поставят други изисквания към езичниците християни, освен да избягват яденето на идоложертвено, удушени животни и кръв, както и да не вършат блудство.

Решенията на Йерусалимския събор са изложени в писмо от апостолите до Антиохийската църква. Павел се завръща в Антиохия като признат апостол на християните от езически произход (Деяния на апостолите 15:22-26).

Апостол Павел започва и завършва второто си мисионерско пътуване в Антиохия. Оттам той тръгва и на третото.

При археологически разкопки в града са открити останки от над 20 църкви, съществували през IV век след Христа.

Източник: Нов библейски речник, изд. "Нов човек", с. 45-47

Мястото на разрушената гръцка православна църква в Антакия. Снимки: БТА/АП

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!