Москва налага санкции на Бил Гейтс - пуска руски Windows

OFFNews Последна промяна на 26 март 2014 в 15:47 14898 67

Снимка WSJ

Москва се отказва от американския софтуер

Русия може да се откаже от използването на американски софтуер и оборудване. Това стана ясно от изказване на руския министър на съобщенията Николай Никифоров.

Американските военни сами слагат кръст на по-нататъшното използване на американските софтуер и оборудване в държавния сектор на Русия, заяви той.

Коментарът на Никифоров е по повод статия в The Wall Street Journal, посветена на използването на спътници и радиоприхващане в пограничните страни – прибалтийските страни, Украйна и в пограничните части на Русия.

Според изданието до момента руските власти са успявали да крият от шпионите своите планове за инвазия в Крим.

Например американските шпионски сателити са фиксирали съсредоточение на руски войски „на удар разстояние“ от Крим, въпреки че подслушването на съобщения не е дало обичайните потвърждения под формата на преговори между руските лидери, командири или войници. 

Русия е успяла да скрие подготовката на операцията, вземайки предвид особеностите на работа на американските спецслужби. Това беше класическа maskirovka, категоричен е един от високопоставените източници на вестника.
Въпреки че получихме предупреждение, ние нямахме достатъчно информация, за да разберем какво точно ще се случи, допълва той.

Сега американските власти се опитват да затворят тази „информационна дупка“ с помощта на спътници и радиоприхващане в Русия и съседните й страни, но представителите на спецслужбите се опасяват, че няма да се получи. Обстановката в администрацията на Обама е напрегната. Досега не се е случвало такова нещо, посочва един от източниците на WSJ.

Макар че Никифоров се обяви против американския софтуер и оборудване, не се очакват никакви забрани за използването му, уточни представител на руското Министерство на съобщенията. По думите му всички държавни организации сами постепенно ще прехвърлят своите IT проекти на софтуер и оборудване на по-предсказуеми партньори. Просто ще отчетем тази ситуация при организацията на новите оферти, допълни той.

До момента Никифоров не се е изказвал публично за използването на руски софтуер в работата на държавната администрация. Макар че с встъпването му в длъжност през 2012 г. бяха спрени всички работи по разработването на националната софтуерна платформа за държавните агенции - „руски аналог на Windows” на базата на операционните системи Linux с отворен код, пише „Ведомости“.

Този проект беше стартиран през лятото на 2010 г., като на руските операционни системи трябваше да бъдат прехвърлени държавната администрация и училищата. Бюджетът на проекта по начало беше в размер на 490 млн. рубли. През декември 2011 г. премина конкурса за разработка на прототипа на платформата, като в него се включиха Alt Linux, „MSVSfera“, "Red Hat Enterprise Linux" и "Роза". Конкурсът за създаването на самата операционна система обаче така и не се състоя.

До 2012 г. в Министерството на съобщенията за електронното правителство отговаряше зам.-министър Иля Массух. Според него преминаването към руски софтуер само на компютрите на 2 млн. държавни служители се струва 1 млрд. долара, като едва ли това ще намали значително цените на руските програми в сравнение с Microsoft.

От Microsoft отказаха да коментират възможния отказ на Русия да използва програмите на компанията в държавната администрация.

Директорът на компанията „Роса“ Аркадий Тагиев съобщи, че неговата компания е разработила няколко семейства защитени операционни системи, например „Роса Кобалт“. В нея влизат и програми, решаващи „по-голямата част от типовите задачи на корпоративните потребители“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!