Минск: Бойци на ''Вагнер'' обучават беларуската армия (снимки)

OFFNews 15 юли 2023 в 08:03 1472 1

ЧВК Вагнер

Снимка БТА/АП

Обучение на беларуски войници

Министерството на отбраната на Беларус съобщи, че войници от наемническата компания "Вагнер" са пристигнали от Русия и обучават беларуските сили, предаде ДПА.

Местонахождението на бойците е предмет на множество спекулации, откакто финансираната от руското правителство компания, ръководена от Евгений Пригожин, организира миналия месец кратък бунт срещу ръководството в Москва.

Войниците на Вагнер започнаха работа като инструктори по редица военни дисциплини в лагер в град Осиповичи, на около 100 км югоизточно от столицата Минск, съобщи беларуското министерство на отбраната.

В канала си в "Телеграм" министерството публикува видеоклип, който според него показва как мъже в лагера се обучават да боравят с оръжие. Във видеото се казва, че бойците от "Вагнер" предават бойния си опит на беларуските въоръжени сили. В клипа се вижда също как беларуски войници благодарят за обучението.

"Вагнер" изигра важна роля при руската инвазията в Украйна. Бойците от компанията често се биеха редом с редовната руска армия и станаха особено известни при интензивните сражения около източния град Бахмут. При драматичен акт на неподчинение на Кремъл обаче през юни наемниците окупираха руския град Ростов на Дон, а след това поеха с военни колони към Москва.

Пригожин наеднократно е наричал руското военно ръководство корумпирано и некомпетентно и в продължение на месеци се оплакваше, че вагнеровци не получават достатъчно боеприпаси.

Путин определи бунта като "измяна". Малко преди войските му да стигнат до Москва, след преговори с Кремъл, в които посредник беше беларуският президент Александър Лукашенко, Пригожин нареди на силите си да се изтеглят. Лукашенко предложи на бойците на Вагнер убежище, ако откажат да служат в руската армия, както предложи Путин след бунта.

Пригожин и десетки негови командири се срещнаха с Путин в Кремъл няколко дни след бунта, но руското ръководство не огласи подробности от тричасовите разговори.

Оттогава "Вагнер" предаде голяма част от своите оръжия, боеприпаси и военно оборудване на руското министерство на отбраната. Путин увери наемниците, че се ползват с имунитет срещу съдебно преследване и им предложи договори с министерството. Въпреки множеството спекулации, местонахождението на лидера на групировката Пригожин все още е неизвестно.

В последните дни в социалните мрежи се появиха предположения, че армията на "Вагнер" може да е на път към Беларус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

15.07 2023 в 09:23

Вагнеровци произведоха всякаква сволочь, която върши черната работа на мафиоти и диктатори
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки