ЧВК Вагнер свали руски самолет и 3 вертолета, настъпва към Москва с 25 000 души и 1700 единици техника

OFFNews 24 юни 2023 в 14:24 52343 21

Ростов на Дон

Снимка Телеграм

Ростов на Дон в момента

Русия вече е в гражданска война, а руската частна армия "Вагнер" води истински боеве с официалната руска армия.

25 000 бойци на ЧВК "Вагнер" настъпват към Москва. Търди се, че те се движат с 1700 единици бойна техника. Към 15 часа българско време пропагандните канали на ЧВК Вагнер твърдят, че армията им е на 4 часа път от Москва.

При Воронеж те унищожиха руски военен самолет и 3 вертолета на руската армия.

Милионният град вече е напълно под контрола на частната армия на Евгений Пригожин.

Един от трите унищожени руски хеликоптери, с които се похвали ЧВК Вагнер

Според свидетелства на "Вагнер" частите на официалната армия във Воронеж са се присъединили към тях. Други канали обаче отричат тази информация. В Телеграм има много видеа, на които се вижат престрелки и големи експлозии.

Гори голяма нефтобаза във Воронеж. Според полския военен аналитик Ярослав Волски пожарът е предизвикан от обстрел от страна руската армия, за да не могат частите на "Вагнер" да използват складовете. 

Под контрола на "Вагнер" е южният руски град Ростов на Дон. Около обед там избухнаха стихийни пртести срещу вагнеровците, които бързо бяха разгонени. В последния част в Телеграм масово започнаха да излизат кадри как силите на "Вагнер" минират улици в града. Преди минути стана и голяма експлозия край щаба на Южния руски военен окръг, която предизивика паника, на кадрите се виждат стотици бягащи хаотично хора.

Вагнеровците масово освобождават затворниците в Ростов на Дон, за да се запишат в техните редици. Много от членовете на частната компания на Пригожин също са освободен затворници.

Руското командване изпрати в Ростов на Дон друга частна армия - "Ахмат" на Рамзан Кадиров.

Преди минути кадировците влязоха в града.

Москва се готви за обсада. По улиците са разположени танкове и бойни машини.

Всички подстъпи към града са блокирани. Десетки камиони изсипват пясък на моста на река Ока, за да го направят непроходим при атака. Въоръжена рота ги охранява.

Блокади вече има навсякъде в града.

Всички билети за Истанбул, Астана и Тбилиси са изкупени. Билетите за Ереван е поскъпнали 19 пъти от вчера до днес.

По непотвърдени данни голямата част руския елит напуска столицата. Твърди се, че сред тях е вицепремиерът Денис Мантуров, най-богатият член на правителството.

Русия приведе в пълна бойна готвоност войските си в Петербургска и Калининградска област. На всички войници се раздава оръжие, дори на срочнослужещите.

Сайтовете на изданията на Пригожин РИА ФАН, Народные новости и останалите ресурси на медиагрупата „Патриот са блокирани в Русия. Достъпът до страниците е ограничен по искане на руската Генерална прокуратура. Заявеното основание – за недопускане на разпространението на призиви за метеж.

В социалните мрежи се появиха кадри на военна техника на "Вагнер", напускащи окупираните от Русия територии на Украйна. Според коментатори, симпатизиращи на Евгений Пригожин, в Русия техниката на бизнесмена ще е по-нужна, отколкото в Украйна.

17:00 ч. - Губернаторът на Липецка област в Централна Русия Игор Артамонов потвърди, че колони от техника на наемници от групата "Вагнер" се движат през областта. Той призова жителите да не напускат домовете си.

17:15 ч.  - Колони от наемници от групата "Вагнер" преминаха град Елец в Липецка област в Централна Русия и са на 340 километра от Москва по права линия, съобщи независимият руски портал "Медиазона". Приблизително това е път, колкото от Търговище до София. „Данните за общия брой превозни средства и хора в колоните варират: някой съобщава за 150 единици техника, някой съобщава за 400 единици, в четири отделни колони“, съобщава прокремълският Тelegram канал Rybar. По-нататък каналът Рибар твърди, че наемниците не са влезли във Воронеж, а са заобиколили града. В Ростов на Дон вагнеровците са блокирали подстъпите към града от страната на Таганрог.

17:20 ч. - Путин е наредил на службите да убият Евгений Пригожин, съобщи независимият руски портал „Важные истории“, позовавайки се на източник, близък до руския генерален щаб. Руският президент иска да избегне сблъсъци с ЧВК в Москва и е наредил на службите за сигурност да убият Пригожин. „На Путин не му трябва голяма престрелка, така че задача номер едно е да бъде елиминиран“, казва източникът. Целта е и групата Вагнер да се разграничи от Пригожин, затова на наемниците се обещава амнистия. Източникът на портала „Важные истории“ признава, че редовната армия не разполага в момента със сериозни сили, които да попречат на Пригожин да стигне до Москва. Ядрото на такива сили се събира от всички части, които не участват на фронта, в т.ч от частите на Националната гвардия (Росгвардия) и чеченските формирования.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5330

21

deyan_h

25.06 2023 в 04:49

Няма гражданска война.

Но след Хишам... Наивно е да мислиш, че колоните се движат без поне стрела-10....

10298

20

AntiZ

24.06 2023 в 19:47

Некой го каза:" вместо Киев за три дни, Ростов на Дон за една нощ"

3767

19

Име на профила

24.06 2023 в 18:48

Всички тук знаят, че не мога да пиша правилно, коги дебели пръсти, коги - аутокорект, извинявам се, dolivo.

3767

18

Име на профила

24.06 2023 в 18:43

dokivo, ето украинците: https://9gag.com/gag/az2YmKz

22548

17

dolivo

24.06 2023 в 18:37

Украинците се търкалят от смях... си представям.

110

16

Перпендикуляр

24.06 2023 в 17:52

И всичко това е заради Путин, който се изживява като Сталин. Акъл не иска, а само ласкателства и подчинение. Не греша, защото тая война той я спечели, ама като Фердинанд пожела да превземе и Киев/ Цариград/.Това не стана и започна да губи територии и войници. Икономика и престиж. Сега не иска да се раздели с оня монголец Шойгу, който дори войник не е ходил, а е министър на отбраната. След Горбачов Путин е с най-големи заслуги за разпадането на Империята.

135

15

Far Rider

24.06 2023 в 17:39

Путин: ще превземем Киев за 3 дни! Пригожин: ще превзема мАсква за 3 дни! Социалистическо съревнование за изпълнение на плана в съкратени срокове!

924

14

Diogen

24.06 2023 в 17:32

Джуджето се тресе от страх. Създаденото от него чудовище може да го погълне. Русия все повече изглежда колос на глинени крака.

-1100

13

qwertz

24.06 2023 в 17:16

"Групата Вагнер обяви, че повечето части на руската армия в района на Липецк са се присъединили към военната колона на групата Вагнер, насочваща се към Москва"
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика