Мей: Ще е моята сделка за Брекзит или няма да има сделка изобщо

OFFNews 17 септември 2018 в 12:38 3098 0

Британският премиер Тереза Мей обяви, че депутатите ще имат избор между нейния вариант на сделка за Брекзит и това да няма сделка изобщо. 

Трябва да осигурим споразумение с Европейския съюз, което е добро за хората в Обединеното кралство. Това е важно за нас и върху това съм съсредоточена. Бъдещето на хората в Обединеното кралство има значение, коментира Мей в интервю за Би Би Си.

Проблемът е, че преговорите за Брекзит продължават и всъщност за момента не е ясно каква ще е точно крайната сделка. 

Една от най-проблемните точки е как да се избегне "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия. Британското правителство не прие първоначалното предложение на ЕС, че на практика би трябвало да има граница в Ирландско море с проверки на стоките.

Планът на Брюксел предизвика недоволство сред консерваторите на Мей и техните парламентарни съюзници от Демократичната юнионистка партия заради създаването на различен конституционен и териториален статут за Северна Ирландия.

Сега има развитие на събитията, което може да помогне на Мей да убеди скептиците у дома да подкрепят нейния план за Брекзит. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние работи по нов текст на протокол, очертаващ план за използване на нови технологии с цел намаляване на проверките до минимум. Тези предложения трябва да бъдат изпратени на европейските правителства след конференцията на Консервативната партия на 3 октомври, пише "Таймс", цитиран от БТА.

Надеждата е, че подготвяният протокол ще помогне на Мей да оцелее достатъчно дълго, за да постигне споразумение с Брюксел тази зима. Протоколът ще отиде доста по-далеч отпреди, приемайки довода на британското правителство и много привърженици на Брекзит, че технологиите могат да решат ребуса, свързан с това как да се избегнат проверките между Северна Ирландия и Ирландия.

Поверителни дипломатически документи, цитирани от "Таймс", разкриват решимостта на ЕС да премахне напрежението във връзка с ирландския въпрос. "Най-големият нерешен проблем е Северна Ирландия", се казва в един от документите. "Във Великобритания има политическа мобилизация в това отношение. Затова ние се опитваме да изясним позицията на ЕС", пише в него.

ЕС прави и друг жест с цел укрепване на позицията на Мей, като внимателно подготвя своя протокол по такъв начин, че да не позволи на шотландските националисти да поискат същата сделка. "Решението е формулирано конкретно за Северна Ирландия, така че не е приложимо за Шотландия - въпрос, който предизвиква тревога във Великобритания", се казва в документа.

На фона на все още несигурните условия по сделката за напускане на ЕС от Великобритания кметът на Лондон Садик Хан призова да се насрочи нов референдум за Брекзит.

По думите му британците трябва да имат думата за изхода на преговорите - за какво да преговаря Мей с ЕС, но и възможността Великобритания да остане в Съюза. 

Хан критикува правителството за начина, по който се водят преговорите, като според него така ще се стигне до лош договор за Брекзит или до това Великобритания да напусне ЕС без договор, което ще доведе до тежки икономически последици. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови