Няма да има втори референдум за Брекзит, нито компромиси от плана, предупреди Тереза Мей

OFFNews 02 септември 2018 в 09:04 3688 0

Министър-председателят на Великобритания обяви, че няма да направи компромиси в плана си за извеждането на страната от Европейския съюз при преговорите с Брюксел. Няма да има и втори референдум, исканията за какъвто се чуват все по-силно, предупреди Тереза Мей в авторски текст за неделното издание на британския в. "Телеграф".

Мей уверява, че няма да бъде притисната, за да направи компромиси, които не са в национален интерес. Прави го в момент, в който гласовете за по-рязко скъсване със Съюза от собствената ѝ партия стават все по-силни.

Но тя предупреждава също, че няма да се поддаде на тези, които призовават за втори референдум по споразумението за излизането на страната. Това би било "брутално предателство на нашата демокрация и... доверие".

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г. Остават по-малко от два месеца за договаряне на раздялата с ЕС след повече от 40 години в блока.

Мей представя плана си, изложен неотдавна на съвещание в правителствената резиденция Чекърс край Лондон, като полезен за бизнеса. ЕС го приветства колебливо, отбелязва Ройтерс.

Според сегашния план Великобритания остава в зоната за свободна търговия с ЕС за земеделски и производствени стоки. Поддръжници на Брекзит обаче казват, че това означава някои части на британската икономика да спазват правила, изработени в Брюксел. През юли двама министри напуснаха правителството ѝ в знак на несъгласие. 

Според Sunday Telegraph водещи поддръжници на Брекзита от Консервативната партия са готови да публикуват собствен план за Брекзит преди годишната партийна конференция в края на септември. Това ще има за цел да засили натиска над Мей, която трябва да получи одобрение от парламента за евентуално споразумение с Брюксел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови