Любопитни факти около изборите в САЩ

Елица Мартинова 06 ноември 2012 в 06:51 2212 0

Президентски избори в САЩ, Снимка: Reuters
Президентски избори в САЩ, Снимка: Reuters

Във вторник в САЩ се провеждат изборите за президент. Тъй като страната е една от водещите икономики в международен план, вотът на американците се следи от цял свят.

Право на глас в Щатите имат всички американски граждани, навършили 18 години. За да упражнят своя вот обаче, те трябва да се регистрират като гласоподаватели в съответния щат. За целта желаещите да гласуват трябва да покриват изискванията за минимален срок на пребиваване в избрания от тях щат.

Претендентите за място в Белия дом трябва да отговарят на задължителните условия – да са американски граждани по рождение, да са навършили 35 г. и да са пребивавали постоянно в страната в продължение на минимум 14 години.

Любопитен факт е, че първите седем президента на САЩ не са били родени в Щатите. Те произлизат от територия, която по това време е принадлежала на Великобритания.

Настоящият президент Обама е 44-ият държавен глава на САЩ. Ако бъде преизбран, това ще са последните четири години в Белия дом за него, защото американското законодателство забранява един и същ човек да заема поста за повече от два мандата.

Най-младият президент на САЩ е Тиадор Рузвелт. Когато поема поста през 1901 г., той е едва на 42 г. Най-възрастният държавен глава на Щатите е Роналд Рейган. Когато влиза в Белия дом през 1981 г., той е на 69 г.

През 2012 г. президентските избори ще се провеждат на 6 ноември. Датата обаче е различна на всеки четири години.

Закон от 1845 г. постановява, че парламентарните избори в страната ще се провеждат във вторника след първия понеделник на месец ноември.

Причините за избора на този сложен принцип са свързани със земеделския характер на американското общество през 19-и век.

Законодателите избират ноември за изборен месец, защото тогава фермерите и селскостопанските работници са по-свободни и могат да отидат до урните.

Тъй като по-голяма част от гласоподавателите живеят далеч от изборните секции, за да участват в изборите, американците трябва да пътуват с часове.

Те предпочитат вторник за изборен ден, за да могат да се придвижат в понеделник, без това да попречи на религиозните им ангажименти в неделя.
1 ноември е изключен като изборна дата, защото тогава е празникът на Вси светии и католиците трябва да присъстват на църковна литургия.

Макар че президентските избори са през ноември 2012 г., новият държавен глава ще стане ясен чак през януари следващата година. Това отлагане е необходимо, за да се проведе вотът на електоралните колегии. През декември колегиите на 50-те щата и окръг Колумбия се събират в столицата на своя щат, за да гласуват.

Елкторалните гласове се изпращат във Вашингтон, където се преброяват на обща сесия на конгреса през януари.

4 пъти в историята на САЩ е бил избиран президент, който не е спечелил мнозинството от вота на гласоподавателите. Първият от тях е Джон Куинси Адамс през 1824 г., а последният – Джордж У. Буш. Макар че през 2000 г. за неговия опонент Ал Гор гласуваха 500 000 американци повече, Буш оглави страната благодарение на електорално мнозинство.

Според конституцията на САЩ новият президент полага клетва на 20 януари. През 2013 г. обаче това няма да е така, защото датата се пада в неделя. Бъдещият държавен глава на САЩ ще положи клетва на 21 януари, понеделник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews