Критики към Пекин след смъртта на Лю Сяобо, Китай: Той беше пионка на Запада

OFFNews 14 юли 2017 в 13:32 2587 1

Снимка AP

Франция, Германия, САЩ и ООН отправиха критики към Китай след смъртта на дисидента и носител на Нобелова награда за мир Лю Сяобо. 

Десидентът излежаваше присъда в затвора, където беше диагностициран с рак на черния дроб. Искането му да му бъде позволено да се лекува в чужбина беше отхвърлено, но в крайна сметка беше освободен условно, за да се лекува в болница в Китай, където почина. 

Германската канцлерка Ангела Меркел обяви, че е дълбоко натъжена от новината за смъртта на Лю Сяобо - "смелият защитник на гражданските права и на свободата на словото".

"Неговата съпротива чрез ненасилствени средства го превърна в герой на борбата за демокрация и човешки права", написа в Туитър министърът на правосъдието на Германия Хайко Маас, цитиран от БТА.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън изказа съболезнованията си за кончината на Лю Сяобо и подчерта, че носителят на Нобелова награда почина, докато излежаваше присъда за подкрепата си за мирни демократични реформи.

Посланикът на САЩ в Китай Тери Бранстад пък призова Пекин да освободи всички политически затворници.

Съболезнования за смъртта на Лю изказа и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан. "Въпреки дългите периоди на задържане, в продължение на над 30 години той не спря да защитава смело основните права и свободата на словото. Човешките права са приоритет на френската дипломация по света и затова този проблем е част от нашия диалог с Китай", заяви той.

"Лю Сяобо не беше престъпник. Той беше писател и интелектуалец и беше посветил живота си на намирането на начини да подобри обществото. Китай показа колко брутално може да е неговото общество. Това е много труден момент за китайските защитници на човешките права", обяви китайският творец концептуалист и дисидент Ай Вейвей. 

В същото време Пекин обяви, че Лю Сяобо е бил осъден престъпник и пионка на Запада, който го е използвал за своя полза. 

"Животът на Лю Сяобо беше трагичен, защото той се опита да се противопостави на основната част от обществото в Китай, разчитайки на подкрепа от Запада, и то тъкмо когато страната преживява най-бързия растеж за последното десетилетие", написа китайският в. "Глобал таймс" в редакционна статия, озаглавена "Лю Сяобо: жертва, заблудена от Запада".

"Последните му дни бяха политизирани от чуждестранни сили, те използваха болестта му като инструмент, за да подобрят имиджа си и да демонизират Китай. Западът създаде около него ореол, който няма да е траен. Като му даде Нобелова награда, Западът си "присвои" Лю. Само че Западът създава ореол само около онези, от които има полза", допълва вестникът.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че Лю е бил осъден престъпник и че китайските медицински институции са положили всички усилия за лечението му.

Той подчерта, че в Китай се спазва върховенството на закона и случаят е вътрешен въпрос на Китай, затова други държави не трябва да правят неуместни изявления. 

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан обяви, че Пекин е протестирал официално пред САЩ за "безотговорни изказвания" по повод смъртта на Лю.

Той подчерта, че удостояването на дисидента с Нобеловата награда за мир е поругало това отличие. "Присъждането на наградата на такава личност е в разрез със самата същност на това отличие", заяви Шуан.

Вниманието на правозащитниците е насочено към вдовицата на дисидента - Лю Ся, която се намира практически под домашен арест от 2010 г., когато съпругът ѝ получи Нобелова награда. Правозащитни групи призоваха да ѝ бъде позволено да напусне Китай, каквото е желанието ѝ. Искането беше подкрепено и от международната общност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!