Колко дълбоки са различията между талибаните?

OFFNews 23 септември 2021 в 19:17 2194 0

Получени са сигнали за разделение в ръководството на талибаните, които повдигат въпроси за единството в групата, която пое управлението в страната миналия месец, пише Al Jazeera. 

Съмненията за единството на организацията се засилиха по-рано този месец, след като вицепремиерът Абдул Гани Барадар изчезна от общественото пространство. След това бяха подадени сигнали, че е бил убит.

При появата му по-късно, чрез предварително записано изявление, той твърди, че изчезването му било вследствие на пътуване и също така, че талибаните "имаме дълбока връзка помежду си, те са повече от семейство". В последен опит да се премахнат съмненията за смъртта му, Барадар бе заснет по време на среща с представители на ООН.

Въпреки това, според източници на Al Jazeera, разделенията между лидерите на талибаните са съвсем истински, като част от тях се стремят към създаването на по-модерна държава, в която политиката и армията са разделени, докато други смятат "че им се дължат неща за 20-годишната война".

Този тип спорове се дължат най-вече на обещаната модернизация в управлението на талибаните и гарантирането на правото на образование и работа за жените например, и контратезата на по-консервативните местни лидери, които настояват за стриктно спазване на салафитския ислям и отмъщение за 20-годишната война. 

В очакване на военните плячки

Според политически източник, който има дългогодишни отношения с върховното лидерство на талибаните, ефектът от това разединение се простира от залите на властта до улиците, където талибански бойци обикалят и насилствено отнемат вещите на бившите управляващи и техните семейства.

"В момента единственото, от което се интересуват" е да вземат колите и къщите на хората."

Една от фигурите, които представляват тази фракция, е Мохамед Якуб, министър на отбраната и син на Мохамед Омар, основател на талибаните.

Истинската власт

Във вторник групата обяви допълнителни членове на кабинета, предимно заместник-министри. Талибаните твърдят, че новите назначения целят да решат въпроси за разнообразието и квалификацията в тяхната администрация.

Сред новоназначените влизат лица от Панджшир и Баглан. Панджшир е дом на Националния фронт на съпротивата, който предприе единственото широко-мащабно усилие да попречи на талибаните да превземат цялата страна. В Баглан също имаше съпротива в някои от областите през последния месец.

Талибаните съобщиха, че три от новите длъжности ще бъдат предоставени на жители на Панджшир, Баглан и Сар-е Пол, провинции със значително таджикско и узбекско население. Въпреки че групата направи място за таджики, узбеки и туркмени, все още няма шиити, хазари или други представители на  малцинствените групи в правителството.

Истинската сила, според източниците, се крие сред потайната шура (консултативния орган) в Кандахар, където групата твърди, че се намира техният настоящ шеф Хибутала Ахунзада. Този кръг се разглежда като истинските лица, вземащи решения в Афганистан.

„Правителството няма власт“, ​​каза източникът.

Дипломатически и политически източници заявиха, че заради решенията на талибаните има опасения, че регионалните и личните вражди сред обикновените талибани ще доведат до схватки или битки в столицата и други провинции.

Така, въпреки строгата йерархия при талибаните, която поставя религиозния учен Молла Хайбатула Ахундзада като най-важен политически, религиозен и военен авторитет, е възможно да възникнат спорове въз основа на етнически и идеологически различия, които неминумемо биха довели до битки за власт.

"Битките за политически места са едно, но когато техните войници започнат да се бият въз основа на дългогодишните си вражди, никъде няма да бъде безопасно."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови